huurprijzen

De huurprijzen voor woningen in de vrije sector stijgen weer. In het derde kwartaal nam de gemiddelde vierkantemeterprijs met 2,5% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Huurmonitor van Pararius. In de vier voorgaande kwartalen was sprake van een prijsdaling.

In de vijf grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht – was de afgelopen drie maanden overal een stijging van huurprijzen te zien. Amsterdam is nog altijd de duurste stad om een woning te huren. De prijzen stegen daar het afgelopen kwartaal met 1,6%. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 22,44 per vierkante meter per maand, zo blijkt uit de monitor.

De prijsstijging volgt na vier kwartalen van prijsdalingen. In het derde kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen in de vrije sector voor het eerst in zes jaar. Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius had dit onder andere te maken met wegblijvende expats vanwege het coronavirus. “Het verhuren van vrijgekomen huurwoningen ging daarom minder makkelijk, met name in het hogere segment. Om leegstand te voorkomen en woningen alsnog te verhuren, werden huurwoningen aantrekkelijker geprijsd.”

Expatmarkt op volle toeren

De expatmarkt draait inmiddels weer op volle toeren, zegt De Groot. Het ruimere aanbod van korte verblijfsmogelijkheden dat ontstond door de pandemie is hierdoor weer verdwenen. “Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging.”

In Rotterdam stegen de huurprijzen in de vrije sector met 1,9% ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 16,36 per vierkante meter per maand. In Utrecht en Den Haag gingen huurprijzen met respectievelijk 5,2 en 1,9% omhoog. Nieuwe huurders betaalden in Utrecht gemiddeld € 18,38 per vierkante meter per maand, in Den Haag was dat € 16,30.

Eindhoven was van de vijf grootste steden met een vierkantemeterprijs van € 14,85 de goedkoopste. Huurprijzen stegen hier het afgelopen kwartaal met 8,1% ten opzichte van vorig jaar.