huurwoning-nvm
De huurverklaring voor duurhuurders om makkelijker een hypotheek te krijgen is geen goede maatstaf. Dat constateert hypotheekverstrekker BLG Wonen.

BLG Wonen komt tot de conclusie na een pilot onder 1.300 huurders die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De verscheidenheid onder de deelnemers blijkt te groot, waardoor een standaardaanpak zoals een huurverklaring, niet werkt. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, startte in september vorig jaar met deze huurverklaring. Met deze verklaring konden duurhuurders onderbouwen waarom ze in staat waren een hypotheeklast te dragen, omdat ze al geruime tijd een relatief hoge huur opbrachten.

Woningmarkt toegankelijker maken

BLG Wonen wilde met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector. Nu komen veel huurders op basis van alleen de inkomenstoets voor een lagere hypotheek in aanmerking. Maar vaak voldoet deze categorie huurders niet aan deze toets. Daardoor kunnen zij vaak niet overstappen naar een koopwoning, terwijl de maandelijkse woonlasten voor huiseigenaren meestal lager kunnen zijn dan de huurlasten.
 

Lees ook: 13 november: Een huur die past bij je inkomen: mogelijk huurverlaging in 2021 als je duur huurt

Vermogensverschil huurders en kopers

De vrije huursector immers wordt niet gesubsidieerd, in tegenstelling tot de koopmarkt (renteaftrek) en sociale huurmarkt (huurtoeslag). Volgens BLG Wonen werkt dat ongelijkheid in de hand. Iemand die in een dure huurwoning zit, bouwt veel minder vermogen op dan een woningkoper. Volgens de hypotheekverstrekker bedraagt dat verschil over tien jaar gemiddeld 50.000 tot 70.000 euro. Volgens BLG Wonen telt Nederland ongeveer 350.000 duurhuurders. Zij zijn gemiddeld meer dan een derde van hun inkomen aan maandelijkse huur kwijt.

Lees verder onder de afbeelding

BLG Wonen kwam met dit affiche voor duurhuurders 

Afwijken van hypotheeknormen

Volgens BLG Wonen werkt een huurverklaring niet, omdat de verscheidenheid in duurhuurders (in leeftijd, werksituatie, inkomen, betaalgedrag etc.) te groot is voor een succesvolle standaardaanpak. De hypotheekverstrekker wil daarom individuele huurders die niet voldoen aan de inkomenstoets beter voorlichten hoe ze toch succesvol een hypotheekaanvraag kunnen indienen. Daarnaast gaat BLG Wonen hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs erop wijzen om oog te hebben voor de doelgroep duurhuurders. Volgens de initiatiefnemer van de huurverklaring kunnen hypotheekverstrekkers afwijken van de hypotheeknormen als blijkt dat huurders een hypotheek over een lange termijn kunnen betalen.

Vier op de tien krijgt hypotheek

Het goede nieuws is dat 39% van de 1.300 deelnemers aan de pilot wel in aanmerking komt voor een hypotheek. Een kwart van de deelnemers valt binnen de bestaande hypotheekregels, terwijl voor 14% maatwerk nodig is.