Al ruim 6.200 hypotheekadviseurs hebben de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gevolgd. Daarmee zit de branche behoorlijk op schema. Circa 80 bedrijven en instanties uit de hypotheekmarkt willen dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland opgeleid hebben. 

De stijging van het aantal Adviseurs Duurzaam Wonen volgt de trend dat steeds meer mensen kiezen voor een ”groene’ hypotheek (zie kader). De aanvraag of verlenging van een hypotheek is vaak het moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. De Nederlander woont gemiddeld vijftien jaar in een woning en dan loont het zich om verduurzaming van het huis in de hypotheek mee te nemen.

Steeds meer Nederlanders vragen duurzame hypotheek aan 

Cruciale rol vergroening woningbestand

Rabobank ontwikkelde vorig jaar in samenwerking met de Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur deze opleiding. Volgens de initiatiefnemers geven de nieuwe Adviseurs Duurzaam Wonen aan dat ze dankzij de opleiding beter in staat zijn om mogelijkheden voor verduurzaming te schetsen. “Daarmee spelen deze hypotheekadviseurs een cruciale rol in de vergroening van het woningbestand.”

“Een must voor elke hypotheekadviseur”

Volgens Corné van de Sande, financieel adviseur bij De Hypotheekshop Doetinchem staat het hypotheekadvies steeds vaker in het teken van de totale woonlasten. “Zeker in tijden dat de hypotheekrentes historisch laag zijn. De opleiding Adviseur Duurzaam Wonen sluit daar perfect bij aan. Met een kleine toename van de hypotheeklast kunnen de totale woonkosten flink omlaag. Beter voor de portemonnee, het wooncomfort en het milieu. De training geeft je meer tools om deze factoren goed inzichtelijk te maken voor een klant en hiervoor te enthousiasmeren. Ook de overige financieringsvormen zoals de Energiebespaarlening en de subsidies komen uitgebreid aan de orde. Kortom, een must voor elke moderne hypotheekadviseur.”

Vakgenoot Twan Theuns van De Hypotheker Heerenveen vindt dat verduurzaaming van de woning een vast onderdeel hoort te zijn van ieder adviesgesprek over hypotheken. “Dit geldt zowel bij aankoop, verbouwen of renteherziening. Nu is het de tijd voor duurzaamheid, zorg ervoor dat je kennis in theorie en praktijk op peil is. Hiermee help je jouw klanten naar een duurzamere toekomst.”

Vaardigheid trainen

Adviseurs kunnen dit jaar nog de opleiding volgen. Ruim 1.000 hypotheekadviseurs zijn momenteel bezig. Reeds geslaagde Adviseurs Duurzaam Wonen kunnen hun vaardigheid verder trainen om het onderwerp verduurzamen bespreekbaar te maken tijdens een klantgesprek.


Meer mensen kiezen voor duurzame hypotheek

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame hypotheek. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs verschillende geldverstrekkers. Het aandeel van dit soort ‘groene’ hypotheken, neemt toe. waarbij klanten een rentekorting krijgen als ze een goed energielabel hebben, neemt bij al die geldverstrekkers toe.

Bij een duurzame hypotheek krijgen klanten een rentekorting als de woning een gunstig energielabel heeft. Zodoende maken geldverstrekkers het aantrekkelijker om een duurzame woning te kopen of om energiebesparende maatregelen te treffen. De bewoner kan zodoende gemakkelijk duizenden euro’s besparen.

Rentekorting van 0,10 procent

Rabobank heeft sinds maart 2019 zo’n duurzame hypotheek. Klanten met een duurzame woning krijgen een rentekorting van 0,10 procent. “Eind oktober vorig jaar hadden 7.867 mensen deze hypotheek bij ons afgesloten. Eind oktober dit jaar waren dat er al 34.297”, zegt woordvoerder van Rabobank Eric Lagerwey. ABN AMRO, Obvion en Nationale-Nederlanden (NN) zien ook een toename, maar ze noemen geen cijfers. Volgens Lagerwey is de stijging te danken aan een groeiend aantal hypotheekadviseurs die de duurzame hypotheek bespreekbaar maakt.

 

NHG-hypotheek met verduurzamingsmaatregelen in de lift

Ook de NHG-hypotheek met verduurzamingsmaatregelen is populair. Tot eind oktober hebben 18.000 klanten energiebesparende maatregelen meegefinancierd met een NHG-hypotheek. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het gemiddeld leenbedrag bij NHG voor verduurzamingsmaatregelen bedraagt €9.710.