hypotheekadviseurs

De hypotheekmarkt bundelt krachten om de woningverduurzaming te versnellen. De sector leidt dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs op tot Adviseur Duurzaam Wonen. Deze opleiding werd vorig jaar ontwikkeld door de Rabobank in samenwerking met de Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.

Woningverduurzaming stimuleren

Circa 80 bedrijven en instanties uit de hypotheeksector hebben zich verenigd in het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Doel hiervan is dat hypotheekprofessionals hun klanten beter adviseren over verduurzaming van hun woning en stimuleren om die maatregelen te nemen. In het klimaatakkoord van het kabinet moet de komende tien jaar 1,5 miljoen woningen duurzamer worden gemaakt. Daarna moet het aantal omhoog naar 200.000 woningen per jaar. Daarom is het nodig dat steeds meer klanten van hypotheekadviseurs in beweging komen om hun woning te verduurzamen. Deelnemers aan het Sectorcollectief Duurzaam Wonen dienen woningverduurzaming integraal op te nemen in hun dienstverlening. Overigens ondersteunt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijkrelaties het initiatief.

Lees verder onder de Tweet

Volgens initiatiefnemer van het sectorcollectief Floor van Workum zijn het laatste kwartaal van 2019 al 3500 hypotheekprofessionals opgeleid. “Dat werpt zijn vruchten af, want circa 20% van de klanten neemt na het adviesgesprek maatregelen in de woning.” De e-learning cursus duurt drie uur. Een erkend adviseur krijgt na afronding van deze online cursus 3 SEH PE B-punten.

Hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseurs zijn belangrijke schakels bij het kopen van een woning of als de hypotheek wordt overgesloten. Om het verduurzamingstempo op te voeren moeten zij huiseigenaren beter informeren over de mogelijkheden en voordelen van een duurzamere woning. Dat schrijven economen van de Rabobank in een recent verschenen publicatie over woningverduurzaming.

Volgens woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank blijkt dat 80% van de woningeigenaren daadwerkelijk aan de slag wil gaan met het energiezuiniger maken van hun woning. “Maar die bereidheid slinkt als ze de kosten niet terug kunnen verdienen. Dat geldt overigens minder voor eigenaren van een rood gelabeld huis.”

Coronacrisis

Volgens de Rabobank-economen zet de coronacrisis op de korte termijn vermoedelijk een rem op het verduurzamingstempo. Toch kan de hypotheekadviseur de ontwikkeling stimuleren door de voordelen van woningverduurzaming voor de woningeigenaar te benadrukken. De Groot: “Een energiezuinig huis levert niet alleen meer wooncomfort op én een lagere energierekening, maar brengt ook meer op bij verkoop. Huiseigenaren lijken minder gevoelig voor klimaatargumenten.”