hypotheekrente tienjaarshypotheek

De hypotheekrente voor een lening met een looptijd van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is voor het eerst tot onder de 1 procent gezakt. Zakenbank NIBC introduceert donderdag 13 februari een nieuw hypotheeklabel, Lot Hypotheken. Dat biedt de lening tegen 0,99 procent aan.

De huidige laagste rente voor een dergelijke lening bedraagt volgens Hypotheek Data Netwerk 1,00 procent.

Circa 25 procent van alle hypotheken tien jaar vast

Saskia Buursink, bij Lot verantwoordelijk voor marketing & sales: “Hoewel langere rentevaste periodes van twintig en dertig jaar populair zijn, kiest een substantieel deel van de hypotheeksluiters nog voor een kortere rentevaste periode, blijkt uit marktcijfers. Zo wordt in de NHG-markt circa 25% van alle hypotheken gesloten met een rentevaste periode van tien jaar.”

Lees ook: In België en Duitsland is de hypotheekrente nog lager

‘Andere aanbieders zullen snel volgen’

Naast de lening met een looptijd van tien jaar biedt NIBC alle rentevaste periodes aan tot en met twintig jaar. Het rentetarief voor de langste looptijd, die ook volledig op de markt voor NHG-woningen is gericht, bedraagt 1,41 procent. Tegenover NRC zegt Frits van der Scheer van NIBC: “Daarmee zijn we op dit moment de laagste.” De verwachting is dat andere aanbieders van NHG-hypotheken snel volgen en de rentes verder verlagen.

Duurzaamheid belangrijk bij Lot

Lot vindt duurzaamheid belangrijk. Saskia Buursink: “Dat is terug te zien in het productaanbod en in de manier waarop wordt gewerkt. Zo wordt met digitale communicatie papierwerk voorkomen. Alle klanten krijgen bovendien bij het afsluiten van een hypotheek de mogelijkheid voor een gratis energiebespaarrapport, met advies hoe hun woning duurzamer te maken. Daarnaast kunnen klanten met de speciale duurzaamheidshypotheek extra lenen voor energiebesparende maatregelen tegen een hypotheekrente van slechts 0,5%.”

Funding van twee investeerders

Volgens Buursink is de funding afkomstig van twee Nederlandse investeerders, met wie Lot Hypotheken strategische partnerships is aangegaan, en van NIBC Bank. De hypotheken van Lot zijn verkrijgbaar via een geselecteerd aantal intermediairs. Om een goede dienstverlening te kunnen bieden aan klanten en adviseurs, werkt Lot samen met Nationaal Hypotheek Loket en Stater.”

NIBC Direct biedt hypotheken aan sinds 2013

NIBC biedt sinds 2013 hypotheken aan onder het label NIBC Direct. Er staat inmiddels voor 9,6 miljard euro aan hypotheken in de boeken van de bank (stand medio 2019). Net als veel andere banken kiest NIBC er nu voor het nieuwe label te lanceren om zo te kunnen groeien in hypotheken en investeerders. Die keuze wordt ingegeven door de extreem lage rentestanden van dit moment. Daardoor willen huizenkopers hun hypotheek vaak voor twintig jaar of meer vastzetten.

Bron: NRC, InFinance