hypotheekrente in het eerste kwartaal van 2022
Maart noteerde een maandrecord met 167 renteaanpassingen. - Foto: Canva/Indysystem

Het afgelopen kwartaal steeg de hypotheekrente bijna een heel procentpunt: van 1,49% rond de jaarwisseling naar 2,48% per 1 april. Dat meldt de Hypotheekshop. Het consumentenvertrouwen neemt af: op koopwoningen wordt minder snel gereageerd, meldt AD.nl.

Er werden opnieuw enkele records verbroken, meldt de Hypotheekshop. Het aantal rentewijzigingen door geldverstrekkers (gemeten vanaf 2016) was in het eerste kwartaal met 420 zeer hoog (het vorige record stond op 285 in het derde kwartaal 2019). Maart noteerde een maandrecord met 167 renteaanpassingen en overtrof daarmee de maand ervoor (150 in februari 2022).

”Er speelt iets op de markt. Er is veel stress.”

Alina Engibarjan-Bijster van METZ Real Estate

Enkele grootbanken uitgezonderd

Nagenoeg alle geldverstrekkers verhoogden afgelopen week de hypotheekrentes. Uitzondering waren volgens Van Bruggen Adviesgroep de grootbanken Rabobank, ABN Amro bank en ING Bank.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg in februari naar een recordniveau en ook in maart sloten veel klanten hun hypotheek over naar een andere geldverstrekker, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk.

Lange rente gedaald

Volgens de Hypotheekshop stond de hypotheekrente drie jaar geleden net als nu op 2,48%. “Maar als we de samenstelling van het totaalgemiddelde nader bekijken, dan zien we in deze periode twee opvallende verschuivingen. Allereerst is de lange rente (20 en 30 jaar vast) gedaald ten opzichte van de middellange rente (5 en 10 jaar vast). Dat is terug te zien in de gemiddelde renteduur die consumenten kiezen als ze een hypotheek afsluiten: die steeg de afgelopen drie jaar van 16,7 naar 19,4 jaar (bron: HDN).”

Met en zonder NHG

De tweede verschuiving betreft volgens de Hypotheekshop het verschil tussen hypotheken met en zonder NHG. Dat renteverschil is in deze periode kleiner geworden en ook dat is terug te zien in de aanvraagcijfers.

Lees verder onder de afbeelding

Consumentenvertrouwen omlaag

Volgens Vereniging Eigen Huis drukt de stijgende hypotheekrente het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt verder in het nauw. De hoge huizenprijzen en het krappe aanbod blijven de hoofdoorzaken van de mineurstemming. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in maart uit op 95 punten. Dat zijn er twee minder dan in februari en vijf punten onder de normaalwaarde van 100 punten. Dit betekent dat consumenten in meerderheid negatief zijn gestemd over hun kansen op de woningmarkt.

Looptijd neemt toe

Volgens AD.nl zijn makelaars bezorgd om de groeiende twijfel bij huizenkopers. Sinds de oorlog in Oekraïne houdt de consument de hand vaker op de knip. Op koopwoningen wordt minder snel gereageerd en de looptijd neemt toe. ”Er speelt iets op de markt”, vertelt Alina Engibarjan-Bijster van METZ Real Estate. “Er is veel stress.”