stijging hypotheekrente

De rentes op hypotheken zijn afgelopen week opnieuw gestegen. Dat melden zowel Van Bruggen Adviesgroep als De Hypotheekshop. Gemiddeld ging het om verhogingen van ruim 0,1 procentpunt, al gingen bij bijvoorbeeld ING de rentes zelfs 0,25 procentpunt omhoog.

Eerder dit jaar zijn de hypotheekrentes ook al verhoogd, maar de laatste weken bleven de verhogingen juist beperkt. Vorige week besloten veel hypotheekverstrekkers om de rentes toch weer op te schroeven. Oorzaak is de hoge inflatie, die zorgt voor een stijging van de marktrentes. Van Bruggen denkt dat de verhoging van de hypotheekrentes van afgelopen week deze week een vervolg krijgt.

NHG tien jaar vast; 1,86%

Ondanks de verhogingen zijn de rentes nog steeds zeer laag. Wie zijn hypotheekrente – met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) – voor tien jaar vastzet, betaalt gemiddeld 1,86%. Voor twintig jaar is dat 2,21%. Tien jaar geleden moesten huizenkopers rekening houden met rentes van meer dan 5%.

Van Bruggen wijst er ook op dat het renteverschil tussen hypotheken mét en zonder NHG steeds kleiner wordt. “Blijkbaar zien geldverstrekkers de risico’s van hypotheken zonder NHG steeds kleiner worden en vragen ze een steeds minder hoge renteopslag.”


Fors meer hypotheekaanvragen voor verbouwingen in 2021

Het totale aantal hypotheekaanvragen – zeker in het tweede coronajaar (+23%) – steeg volgens De Hypotheker flink ten opzichte van dezelfde periode vóór corona. Dit komt vooral door de explosieve stijging van het aantal aanvragen voor woningverbetering, niet alleen in het eerste coronajaar (+45%), maar vooral in het tweede coronajaar (+128%). Oorzaak is dat veel mensen tijdens de coronacrisis thuiswerkten. Er is zelfs bijna sprake van een verdubbeling (+90%) van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een hypotheek in het tweede coronajaar ten opzichte van 2019.


Lees ook: Hypotheekrentes in februari boven 2%