Hypotheekrentes vrijwel onveranderd; DNB waarschuwt voor hoge schulden

430
hypotheekrentes

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden gemiddeld vrijwel gelijk gebleven. Er zijn wel hypotheekverstrekkers die de rente hebben verhoogd of verlaagd, maar het ging steeds maar om zulke kleine wijzigingen dat de gemiddelde hypotheekrentes nauwelijks zijn veranderd.

Dat constateert vergelijkingssite Geld.nl. Er zijn drie ontwikkelingen die de hypotheekrentes in hun greep houden: het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), de stijgende kapitaalmarktrentes en de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers.

Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes laag houdt, blijven de hypotheekrentes met kortere rentevast periodes stabiel laag. “Voor deze hypotheekrentes kijken hypotheekverstrekkers vooral naar de ECB-rente en de Euribor-tarieven, die weer van de ECB-rente afgeleid zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Hypotheekrentes bewegen niet mee met kapitaalmarkt

Voor de rentes met langere rentevaste periodes kijken de hypotheekverstrekkers naar de kapitaalmarktrentes. Dit zijn rentes waartegen banken en overheden geld kunnen lenen bij beleggers. Deze zijn tot mei van dit jaar gestegen, maar inmiddels weer aan het dalen. “Toch zien we de hypotheekrentes hier niet echt meebewegen”, zegt Bulthuis. “Alleen de bij de gemiddelde hypotheekrente 20 jaar vast was er in mei nog een kleine stijging.”

Dat de hypotheekrentes niet zo sterk bewegen als de kapitaalmarktrentes, komt volgens Bulthuis vooral door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. “Hypotheekverstrekkers durven hun rentes niet te ver te verhogen, omdat consumenten dan voor hun concurrenten zullen kiezen. Gevolg is wel dat hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.”

 

‘Uiteindelijk gaan de rentes stijgen’

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de hypotheekrentes min of meer op hetzelfde niveau blijven. “Soms verhoogt een hypotheekverstrekker de rente wel een beetje, maar we zien dan één of twee maanden later bij diezelfde hypotheekverstrekker weer een kleine verlaging, of andersom. Daarnaast weegt een kleine verhoging bij de ene verstrekker vaak op tegen een verlaging bij een andere hypotheekverstrekker. Hierdoor verandert er dus per saldo weinig aan de gemiddelde hypotheekrente”, voegt Bulthuis toe.

Bulthuis verwacht dat deze situatie nog een paar maanden hetzelfde blijft. “Als de hypotheekrentes uiteindelijk toch in beweging komen, is de kans groot dat ze stijgen. Doordat de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden en mensen weer meer en meer gaan uitgeven, blijft de inflatie stijgen. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat de kapitaalmarkrentes verder stijgen en hypotheekverstrekkers hun tarieven wel moeten verhogen, om nog voldoende te verdienen aan hun hypotheken.”

DNB waarschuwt voor oplopende schuldenlast

De lage hypotheekrente vormt een kredietrisico voor starters en dus ook voor banken, waarschuwt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). “Ondanks de lage rente zijn de financieringslasten gestaag toegenomen”, schrijft de bank in antwoord op vragen van NU.nl. “Voor starters en jongere huizenbezitters is de financieringslast van een gemiddelde koopwoning nu vergelijkbaar met het niveau van vlak voor de vorige huizenmarktcrisis. En hoe groter de druk op de betaalbaarheid van koopwoningen, hoe meer kredietrisico banken lopen.”

Huizenkopers nemen meer risico

De oververhitting op de huizenmarkt zou kopers ook aanzetten steeds meer risico’s te nemen. Vooral starters lenen maximaal op hun inkomen en ze kiezen weer vaker voor een aflossingsvrije hypotheek. Doordat zij minder snel aflossen, zijn ze kwetsbaarder voor een negatieve prijscorrectie, analyseert DNB.

Om grote problemen te voorkomen, zou Nederland huizenkopers minder fiscaal voordeel moeten geven, zo liet DNB-president Klaas Knot de Nederlandse politiek al meermaals weten. Ondanks de negatieve adviezen van toezichthouders rekken gemeenten de financieringsmogelijkheden voor onder anderen starters steeds verder op.

 

Meer vastgoed nieuws lezen?