Tilburg is de stad waar de woningzoeker voor een budget van zo’n half miljoen euro het meest voor zijn geld krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van spaarplatform Raisin.

Spaarplatform Raisin onderzocht wat je op de Nederlandse woningmarkt nog kunt kopen met een budget van tussen de € 400.000 en € 500.000.

Andere bevindingen uit het rapport:

  • Assen eindigt op de tweede plaats in de top 10
  • Op de derde plaats van steden waar je het meest kan doen met een half miljoen staat Apeldoorn
  • Niet in Amsterdam, maar in Maastricht krijg je het minst op de woningmarkt voor je geld
  • Huizenmarkt in Nederland te oververhit? Nederlanders zoeken woningen in Londen, Los Angeles en Valencia

De ranglijst is gebaseerd op het percentage van de aangeboden koophuizen op funda met bepaalde woningkenmerken in elke stad. Zoals het gemiddelde aantal vierkante meters, het aantal (slaap)kamers, hoeveelheid buitenruimte, aanwezigheid van een garage en de woonomgeving. Ook is er gekeken hoeveel procent van het woningaanbod per stad een (zwem)bad heeft en wat het percentage van beschikbare monumentale panden is. Aan de hand van deze (gemiddelde) percentages is een index samengesteld. De volledige methodologie staat onderaan het rapport.

Tilburg: 257 van de 390 punten

Tilburg eindigt in de ranking op nummer 1 met een score van 257 van de 390 punten. Dat is meer dan het dubbele van wat Amsterdam scoorde in de index. Met een budget tussen de € 400.000 en € 500.000 krijg je gemiddeld 113 vierkante meter, 4 kamers en heb je 75% kans op een tuin.

Ruimste woningen staan in Assen

Staat een ruime woning bovenaan de eisenlijst van een woningzoeker, dan is de kans groot dat hij in Assen slaagt. Met een gemiddelde woonoppervlakte van 138 vierkante meter en 5 kamers vind je hier de ruimste woningen uit de index. Ter vergelijking, je krijgt hier meer dan het dubbele aantal vierkante meters van een gemiddelde woning in Amsterdam. Assen eindigt hierdoor op de tweede plaats in de ranglijst met een score van 235 van de 390 punten.

Huis met garage? Apeldoorn!

Met een score van 232 van de 390 punten, eindigt Apeldoorn op de derde plaats. Wie een auto heeft en beslist een garage wilt, kan het beste verhuizen naar Apeldoorn. 59 procent van de beschikbare woningen heeft een garage. Daarnaast krijg je voor het budget gemiddeld 109 vierkante meter woonoppervlakte en 5 kamers.

Lees verder onder de afbeelding

Maastricht hekkensluiter

In welke stad krijg je het minst voor je geld. Het ligt voor de hand om te denken dat dat in Amsterdam is, maar dat is volgens Raisin niet het geval. Volgens het onderzoek kun je in Maastricht het minst kritisch zijn wanneer je op zoek gaat naar een huis. De Limburgse stad eindigt op de laatste plek met een score van 124 van de 390 punten. Het aanbod in Maastricht heeft gemiddeld 96 vierkante meter woonoppervlakte en 4 kamers.

Amsterdam op de tweenalaatste plek

Amsterdam eindigt op de tweenalaatste plek met een score van 125 van de 390 punten. Met een gemiddelde woonoppervlakte van 65 vierkante meter en 3 kamers scoort Amsterdam het laagst op het gebied van ruimte.

De stad die ook onderaan in de ranking eindigt is Alkmaar met een score van 129 van de 390 punten. In Alkmaar krijg je voor € 500.000 gemiddeld 96 vierkante meter aan woonoppervlakte en 4 kamers. 42 procent van de beschikbare woningen heeft een tuin en 21 procent een bad.

Verhuizen naar Londen, Los Angeles of Valencia

Waar in het buitenland zoeken Nederlanders naar een koophuis? Om antwoord te geven op deze vraag analyseerde Raisin Google-zoekopdrachten. Er is gekeken naar welke landen onder Nederlanders het populairst zijn om naar te emigreren volgens het CBS (2020). Vervolgens zijn van die landen de 20 grootste steden geanalyseerd met de zoekterm ‘huis te koop in [stad]’.

Daaruit blijkt dat Londen de favoriet is. Een koophuis in de Engelse hoofdstad krijgt gemiddeld per maand de meeste zoekopdrachten. Ondanks Brexit zien veel Nederlanders Londen als een potentieel thuis. ‘Huis te koop in Londen’ wordt per maand gemiddeld zo’n 420 keer gegoogled. Maar aan een woning in de Engelse hoofdstad zit wel een enorm prijskaartje. De metropool staat op nummer 10 van ‘de duurste huizen in de hele wereld’.

Duurste stad in de VS

Ook een koophuis in Los Angeles wordt veel gegoogled onder Nederlanders. Per maand wordt er gemiddeld zo’n 280 keer gezocht op ‘huis te koop in Los Angeles’. Een betaalbare woning is in LA helaas niet te vinden. Het centrum van de entertainmentindustrie is de duurste stad van de Verenigde Staten, en huizen staan op nummer vijf van de ranglijst van duurste woningen wereldwijd.

Op basis van Google-zoekopdrachten zien veel Nederlanders emigreren naar Valencia wel zitten. Valencia is niet alleen geliefd onder Nederlanders als vakantieplaats, maar ook als woonplaats. Gemiddeld wordt er per maand zo’n 230 keer gegoogled op ‘huis te koop in Valencia’.

Lees ook: Grote steden maken haast met invoeren opkoopbescherming