2020 CBS Kadaster

De woningmarkt blijft records breken, blijkt uit de december- en de jaarcijfers 2020 van het CBS en het Kadaster. Bekijk de cijfers per provincie, stad en per woningtype.

De prijzen van bestaande koopwoningen waren vorig jaar gemiddeld 7,8 procent hoger dan het jaar ervoor. In december waren woningen zelfs 8,3 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers over 2020 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag publiceerden. De cijfers zijn in overeenstemming met eerdere berichten over het recordjaar 2020:

– Recordaantal hypotheekaanvragen in 2020

– NVM-jaarcijfers: prijzen en krapte stijgen naar recordhoogte

– NVM: prijsstijging koopwoningen grootste in 20 jaar

– Rabobank stelt prognose bij: ‘Woningmarktcijfers verrassen’

 

7,7 procent meer transacties

Niet alleen de prijzen van bestaande koopwoningen gingen omhoog, ook het aantal transacties steeg. Het Kadaster registreerde in december 26.208 woningtransacties. Dat is ruim 16% meer dan een jaar eerder. In totaal wisselden vorig jaar 236.000 woningen van eigenaar, oftewel er waren 7,7 procent meer transacties dan in het jaar ervoor. Aanvankelijk dachten marktkenners dat de pandemie de prijsstijging zou dempen, maar daar was vorig jaar niets van te merken. De prijzen stegen naar recordhoogte en zitten al sinds 2013 in een stijgende lijn.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Grootste prijsstijging in Groningen

In alle provincies waren koopwoningen duurder dan in 2019. De prijsstijgingen varieerden van 6,5 procent in Noord-Holland tot 10,4 procent in Groningen. Opvallend is dat de provincies met de grootste prijsstijgingen vooral in het oosten en zuidwesten van Nederland liggen.

Grootste stijging aantal transacties in Noord-Brabant

Ook wisselden in alle provincies meer woningen van eigenaar dan in 2019. Noord-Brabant noteerde de grootste stijging van het aantal transacties met 13 procent. De prijsstijging in Noord-Brabant was echter de op een na kleinste van alle provincies. De toename van het aantal woningtransacties was het kleinst in Flevoland (3,4 procent). De prijsstijging in Flevoland was echter de op een na grootste van de provincies.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Grootste prijsstijging, kleinste toename transacties in Utrecht

Van de vier grootste steden had Utrecht vorig jaar de grootste prijsstijging, namelijk 9,4 procent. In Amsterdam was de prijsstijging met 4,7 procent het kleinst. Utrecht noteerde echter de kleinste toename van het aantal woningtransacties (1,6 procent). In Den Haag was de stijging van het aantal transacties met 8,5 procent het grootst.

Prijsstijging bij alle woningtypes

Appartementen stegen in 2020 het meest in prijs. Die zijn in vergelijking met de dip in 2013 zelfs ruim 65 procent duurder geworden. De prijsstijging van vrijstaande woningen was, met ruim 36 procent, het kleinst. Opvallend was dat de prijsstijging jaar op jaar van appartementen in het vierde kwartaal van 2020 het kleinst was van alle woningtypen. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 tot het derde kwartaal van 2020 was de prijsstijging van appartementen vrijwel altijd het hoogst.

2020 CBS Kadaster