huurverhoging
Huurverhoging kan in de vrije sector hoog oplopen binnen de huidige wetgeving. - Foto: Pixabay

Het kabinet wil ingrijpen als volgend jaar de huren in vrije sector fors stijgen. Er is een wet die huurders beschermt tegen exorbitante huurverhoging, maar die werkt niet afdoende bij sterke inflatie. Vastgoedbeleggers waarschuwen echter dat ingrijpen het verhuren in de vrije sector onrendabel maakt.

Vorig jaar is een wet aangenomen die bepaalt dat huurprijzen in de vrije sector niet extreem mogen stijgen. Een verhuurder mag het bedrag verhogen met inflatie plus maximaal 1%. Het doel hiervan is om huurders te beschermen tegen extreme huurverhogingen. Maar nu de inflatie zo hoog is, kunnen huurders alsnog tegen een enorme verhoging van de huur aanlopen.

Minister wil lager maximum instellen

Minister Hugo de Jonge (Wonen) wil daarom een lager maximum kunnen vastleggen voor huurwoningen in de vrije sector. Hij overweegt de verhoging te beperken tot alleen de inflatie, waarbij de ‘plus 1 procent’ dan vervalt.

Huurders hebben al te maken met kostenstijgingen van bijvoorbeeld energie en brandstof en zouden in betalingsproblemen kunnen komen als ook de huren fors stijgen, aldus de minister. Daarnaast vindt hij het niet eerlijk dat de huren in de vrije sector sneller stijgen dan sociale huur.

Brandbrief Woonbond

De Woonbond stuurde eerder een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een aanpassing van de wet. Als de prijzen door inflatie met bijvoorbeeld 7% stijgen, mag de huurverhoging uitkomen op 8%, berekent de bond. Wie voor een huurwoning in de vrije sector €1000 per maand betaalt, zou dan €80 in de maand extra kwijt zijn. De Woonbond vindt de plannen van De Jonge nog niet ver genoeg gaan en wil dat er in 2023 een huurbevriezing komt.

Verhuur vrije sector onrendabel

Vastgoedbeleggers waarschuwen intussen dat extra maatregelen tegen huurstijgingen het verhuren van woningen in de vrije sector onrendabel maken. Die komen bovenop andere maatregelen die de beleggers al raken. Zo gaat de al verhoogde overdrachtsbelasting voor particuliere huurwoningen volgend jaar verder omhoog naar 9%. Bovendien betalen vastgoedbeleggers vanaf 2023 meer belasting over de waarde van de woningen.

Als De Jonge de huurstijging nu gaat inperken, maakt dat het voor verhuurders heel lastig om nog rendement te maken op huurwoningen, zegt manager Arnoud Vlak van Vastgoed Belang. “Dan moeten we rekening houden met grootschalige verkoop van huurwoningen aan de koopmarkt.” Daardoor verdwijnen er dus huurwoningen uit de markt.

Draagvlak in de Kamer

In de Tweede Kamer lijkt er een meerderheid voor aanpassing van de wet. In februari diende Kamerlid Henk Nijboer (PvdA), die de wet bedacht, al een motie in voor een aanpassing. Die motie werd toen echter verworpen omdat de hele coalitie tegen stemde.