Amsterdam

In Amsterdam moet momenteel gemiddeld bijna € 400.000 voor een koopwoning worden betaald. Dat is 17% meer dan dat er in het eerste halfjaar van 2016 is betaald, zo meldt Woningmarktcijfers.nl.

In Amsterdam moet momenteel gemiddeld bijna € 400.000 voor een koopwoning worden betaald. Dat is 17% meer dan dat er in het eerste halfjaar van 2016 is betaald, zo meldt Woningmarktcijfers.nl. In de eerste helft van 2017 zijn daarentegen 5.440 transacties geregistreerd. Dat is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In het 2e kwartaal van 2017 is het woningaanbod in Amsterdam – in vergelijking met het 2e kwartaal van 2016 – afgenomen met 26%. In vergelijking met het 1e kwartaal van 2017 is er sprake van een kleine toename. In Utrecht stijgt de koopsom eveneens met 17%, hier moet nu gemiddeld € 300.000 voor een woning op tafel worden gelegd. In Utrecht zijn in vergelijking met vorig jaar een paar huizen minder verkocht.

Bloemendaal duurste gemeente

In Bloemendaal is in het eerste halfjaar van 2017 met € 745.000 de hoogst gemiddeld koopsom betaald, daarna volgen Wassenaar, Laren en Blaricum. Oldambt is met € 148.000 de goedkoopste gemeente om te kopen. Daarna volgen Heerlen, Delfzijl en Pekela waar voor rond de 150.000 euro zaken kunnen worden gedaan. In enkele gemeenten (Wassenaar en Veendam) ging de koopsom met 33% omhoog. In Maassluis en Moerdijk ging de koopsom met 12% resp. 7% naar beneden. De koopontwikkeling is divers, enerzijds omdat de huizenprijzen stijgen, anderzijds omdat er meer of juist minder dure woningen zijn verkocht.

Meer verschillen op gemeenteniveau

In Gennep zijn in vergelijking met vorig jaar 103% meer woningen verkocht. In Gemert-Bakel, Harlingen en Venray werd de 100% stijging net niet gehaald. In Amsterdam, Veendam en Maasdriel zijn 8% minder woningen verkocht.

Verkooptijden TVT **

In Urk, Diemen en Haarlemmerliede/Spaarnwoude zijn slechts 1 tot 2 maanden nodig om het gehele woningaanbod te verkopen. De keuzemogelijkheden zijn hier zeer beperkt. In Oldambt, Veendam en Delfzijl bedraagt de theoretische verkooptijd nog bijna 20 maanden. De TVT daalde met maar liefst 65% het sterkst in Wierden, Rijswijk en Hillegom. In Weesp bleef de TVT gelijk, in Amstelveen was sprake van een afname van 5%.

Kleine gemeenten doen nauwelijks onder tov grote gemeenten op woningmarkt

Ten onrechte bestaat het beeld dat alleen de grote gemeenten in Nederland goede zaken doen op het gebied van de woningmarkt in de koopsector. Woningmarktcijfers.nl heeft de resultaten van de 50 grootste gemeenten en de 50 kleinste gemeenten* in kaart gebracht. Op sommige onderdelen scoren de kleine gemeenten zelfs beter.

Gemiddelde koopsom en transacties

In de grote gemeenten bedraagt de gemiddelde koopsom in de eerste zes maanden van 2017 € 259.500, dit is een stijging van 9,1% in vergelijking met deze maanden vorig jaar. In de kleine gemeenten moet gemiddeld € 267.600 op tafel worden gelegd, 10,4% meer dan een jaar geleden. Bij de grote gemeenten stijgt het aantal transacties met 17%, bij de kleine gemeenten is sprake van een stijging van 32,9%. De kleine gemeenten scoren op dit onderdeel dus duidelijk beter. Voor Nederland is de stijging 22,6%.

Verkooptijden en woningaanbod

Woningmarktcijfers.nl heeft eveneens de verkooptijden en het woningaanbod vergeleken. Bij de grote gemeenten is de theoretische verkooptijd TVT** afgenomen van 9,6 tot 5,2 maanden. De afname bedraagt hier 46%. Bij de kleinere gemeenten waren vorig jaar nog 14,7 maanden nodig, nu nog 8,5 maanden. De afname is met 42% een fractie lager dan bij de grote gemeenten. Bij de grote gemeenten daalde het woningaanbod met 33,6%, bij de kleine gemeenten met 25,5%.

Conclusie

Het onderzoek laat zien dat de verschillen en prestaties op de woningmarkt tussen de gemeenten onderling best groot kunnen zijn, maar de conclusie is wel dat het niet alleen maar de grote gemeenten zijn waar de woningmarkt krachtig is hersteld.
* op basis van het aantal transacties in de eerste zes maanden met een minimum van 100 transacties
** is het aantal maanden dat nodig is om het gehele woningaanbod te verkopen op basis van transacties laatste 12 maanden

Bron: Woningmarktcijfers.nl