kort geding desktoptaxatie

Calcasa heeft een kort geding aangespannen tegen VBO. Volgens het technologiebedrijf verspreidde de brancheorganisatie in een nieuwsbrief misleidende informatie over de desktoptaxatie van Calcasa. Dat meldt fd.nl.

In de nieuwsbrief riep de VBO haar leden op de desktoptaxatie van Calcasa niet te gebruiken, omdat het ‘enorme schade’ kan veroorzaken voor taxateurs. Het databedrijf noemt dat onzin en eist een rectificatie. Het kort geding diende onlangs, algemeen directeur Tijs Pellemans van Calcasa verwacht deze week de uitspraak. VBO wil in afwachting van de uitspraak niet verder inhoudelijk op de zaak reageren, laat woordvoerder Sandra Kers weten.

VBO: model Calcasa nog in testfase

Bij de desktoptaxatie van Calcasa en ING verricht een computermodel de waardering, die vervolgens wordt gecontroleerd door een specialist. Alleen als er dan nog onduidelijkheden zijn, volgt een huisbezoek. Dat wekte wrevel bij taxateurs. VBO raadde het product van Calcasa af, omdat het nog in een ‘testfase’ zit en niet voldoet aan de Europese regels, staat in de nieuwsbrief die is ingezien door het FD. ‘Wees dus gewaarschuwd!’ schreef VBO haar leden.

Calcasa vecht dat aan bij de rechter. “Het is jammer dat het zo moet lopen”, zegt algemeen directeur Tijs Pellemans van Calcasa. “Wij handelen volledig naar de regels. Dat denken banken ook, want ze maken gebruik van ons product.” VBO-directeur Hans van der Ploeg: “Ik vind dat ik geen onzin heb opgeschreven. En ik voel me niet geroepen het te rectificeren.”

De desktoptaxatie kost overigens tussen de € 69 en de € 85. De Bureauwaardering van de taxateurs tussen de € 150 en € 200, verwacht VBO.

Lees ook: Model Taxatierapport Woonruimte 2021 drie maanden uitgesteld

Banken blijven samenwerken met Calcasa

Tot nu toe lijkt alleen de Bureauwaardering aan de regels van de NRVT te voldoen. Volgens de toezichthouder weigerden Calcasa en Taxatheek inzage te geven in hun model. Taxateurs die gebruik willen maken van het Calcasa-product, moeten uitgebreid uitleggen waarom ze afwijken van de regels: een extra administratieve handeling.

Het lijkt banken niet af te schrikken. Zowel ING, ABN Amro als Rabobank blijven samenwerken met Calcasa, melden zij tegenover FD. ING en ABN maken nog geen gebruik van de Bureauwaardering van de brancheorganisaties. Manager wonen Wim Flikweert van ING: “We gaan voorlopig niet iets doen waarvan we niet overtuigd zijn dat het beter is dan onze variant.”