Vastgoed Actueel Hypotheekrente groene energie

Het belang van het verduurzamen van hypotheekportefeuilles neemt bij geldverstrekkers steeds verder toe. Dat meldt De Hypotheekshop.

Het belang van het verduurzamen van hypotheekportefeuilles neemt bij geldverstrekkers steeds verder toe. Dat meldt De Hypotheekshop.

Niet alleen verlagen geldverstrekkers door vergroening het risicoprofiel van hun onderpanden, het geven van rentekorting op basis van een energielabel kan in de toekomst zelfs steeds meer een voorwaarde worden voor het kunnen aantrekken van financiering.

Vanaf april korting bij Vista

Zo maakte pensioenfonds ABP vorige week bekend de komende jaren in totaal € 800 miljoen in hypotheken van Vista Hypotheken te beleggen via haar pensioenbelegger APG. Daarvan is ruim € 500 miljoen bestemd voor duurzame hypotheken. Vista Hypotheken is een nieuw dochtermerk van Rabobank dat in april van start gaat. 

Klanten die kiezen voor deze hypotheken, krijgen korting op hun hypotheekrente. Dan moet de gefinancierde woning wel energielabel-A hebben of dat krijgen na een verbouwing. Vanaf 1 april dit jaar kunnen klanten deze korting ook krijgen als zij gedurende de looptijd van de hypotheek hun woning verduurzamen en op een energielabel-A uitkomen.

Business Insider rekende uit wat dit een woningeigenaar oplevert en concludeert: de vraag is of zo’n beperkte financiële prikkel huiseigenaren kan stimuleren om te gaan voor een A-label bij de energiezuinigheid.

Heeft u als vastgoedeigenaar nog geen energielabel?

Als vastgoedeigenaar bent u bij het verhuren of verkopen van uw pand verplicht om over een energielabel voor uw bedrijfspand te beschikken. Wie dit label niet heeft, riskeert een hoge boete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. Het aanvragen van een geldig energielabel kan bij een BRL-gecertificeerd bedrijf, vervolgens wordt er een inspectie ingepland. Aan de hand van de genoteerde gegevens tijdens de inspectie ontvangt de vastgoedeigenaar een energieadvies-rapport met daarbij een energielabel voor het bedrijfspand.

Bron: Hypotheekshop.nl