zelf zonnepanelen maken

Partnercontent geschreven door Bongosolar.nl

De zon is een prachtige energiebron die de mogelijkheid biedt om als stroomvoorziening te functioneren. Om optimaal te profiteren van de zonne-energie biedt zonnepanelen aanschaffen uitkomst.

Het produceren van zonnepanelen is een zorgvuldig proces dat uit meerdere stappen bestaat. Fabrikanten hebben daar volautomatische processen voor, maar het is ook mogelijk om zelf zonnepanelen te maken. Daar is wel de nodige kennis, nauwkeurigheid en geduld voor nodig. Bekijk hier in het kort de stappen om zelf zonnepanelen te maken.

Zonnecellen kopen

Zelf zonnepanelen maken op een toegankelijke manier is mogelijk door te beginnen met het kopen van cellen. Dat is bij de bouwmarkt mogelijk of door deze online te bestellen. Koop er wat meer dan je nodig hebt, want de cellen breken snel. Krijg je de cellen van een fabrikant thuisbezorgd? Check dan even of er nog was op zit en maak de cellen schoon in heet water. De prijs van een cel ligt rond de 1 euro per watt.

Tekst gaat verder onder de video

Snijd de ondergrond van niet geleidend materiaal op maat

Het is belangrijk om van een ondergrond gebruik te maken die uit niet geleidend materiaal bestaat. Bijvoorbeeld glas, hout of plastic. De cellen leg je neer en dan meet je de ondergrond uit om deze vervolgens op maat te snijden. Houd een beetje ruimte aan de randen over voor de bedrading.

Tabdraad gebruiken

Je hebt tabdraad nodig om de grote lijnen in de breedterichting te verbinden. Snijd daarom de tabdraad op maat en flux vervolgens het werkgebied met een flux-pen. Dat doe je door lijnen te trekken langs iedere strip. Zo voorkom je oxidatie bij het solderen, wat de volgende stap is als je geen voorgesoldeerd tabdraad gebruikt. Vervolgens verbind je het draad met de cel door een soldeerijzer te gebruiken.

Cellen lijmen en paneel verbinden

Daarna lijm je de cellen op de ondergrond en soldeer je de cellen vast. Hierbij gebruik je busdraad om de eerste rij te verbinden, daarna ga je verder met de volgende rij. Na dit proces maak je een paneelkist om vervolgens de zonne-unit erop te bevestigen en het paneel van bedrading te voorzien. Tot slot verbind je de unit met een converter en koppel je deze met batterijen. Daarna maak je de bekisting dicht en monteer je de panelen.

De stappen zijn hier in het kort beschreven om je een indruk te geven hoe het zelf maken van zonnepanelen gebeurt. Het is uiteraard belangrijk om je goed voor te bereiden en zorgvuldig te werk te gaan. De installatie dient goed te gebeuren om risicofactoren uit te sluiten.

Lees ook: Energiezuinig wonen flink in trek