WOZ-waarde gaat minder meetellen bij vaststelling huurprijs

De daling van de huurprijzen in de vrije sector die in grote steden al te zien was, verspreidt zich nu ook naar middelgrote steden. Daardoor is er landelijk voor het eerst in zes jaar een daling van de gemiddelde huurprijs in de vrije sector.

Dat meldt Pararius in zijn nieuwste Huurmonitor. Een nieuwe huurder betaalde in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld € 16,56 per vierkante meter per maand. Dat is 0,4% minder dan een jaar eerder. De laatste prijsdaling werd gemeten in het vierde kwartaal van 2014 toen de huurprijzen daalden met 0,1%.

Daling huurprijzen in grote steden

Sinds het vierde kwartaal van 2018 is de prijsstijging van huurwoningen in de vrije sector niet groter geweest dan 5%. De afgelopen twee kwartalen was deze stijging zelfs minder dan 2,6%. Vorig kwartaal signaleerde Pararius, ondanks een geringe landelijke stijging, al dalende huurprijzen in grote en middelgrote steden. De huidige prijsdaling komt dan ook niet volledig onverwachts.

Bron: Pararius

“Dit is marktwerking in optima forma”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. “Verhuurders hebben het randje opgezocht van wat mogelijk is, maar er is een max aan wat mensen kunnen en willen betalen. Nu er minder vraag is en een groter aanbod, dalen de prijzen.” De coronacrisis heeft dit effect volgens De Groot versterkt, omdat expats wegblijven.

In Amsterdam (-5,9%), Den Haag (-1,5%), Utrecht (-2,9%) en Eindhoven (-7,1%) daalden de prijzen. Alleen in Rotterdam (+0,6%) nam de gemiddelde huurprijs minimaal toe.

In middelgrote steden zijn bijvoorbeeld dalingen te zien in Amstelveen (-7,8 procent), Haarlem (-7,1 procent), Bussum (-8,5 procent), Hoofddorp (-10,3 procent), Leiden (-5,8 procent) en Enschede (-3 procent).

Afhankelijk van de koopwoningenmarkt

De huurprijsdaling die Pararius constateert, gaat over de huurprijs bij het aantreden van nieuwe bewoners en is dus niet te verwarren met de huurprijsstijging voor zittende huurders. Die vindt jaarlijks plaats in juli en is dit jaar het hoogst in zes jaar.

Of de huurprijzen blijven dalen, is volgens De Groot afhankelijk van de koopwoningenmarkt. Als die in de knel komt, dan kan het zijn dat er meer huurwoningen beschikbaar komen: “Mensen die al een nieuw huis gekocht hebben, maar hun oude huis niet verkocht krijgen, moeten dan een van de twee verhuren.”