Vastgoed Actueel Gemeenteranking 2018

In de achtste editie van de Vastgoed Gemeenteranking, in samenwerking met Woningmarktcijfers.nl, nemen we de woningmarkt in alle 380 gemeenten onder de loep. Criteria als de koopsomontwikkeling, het aantal transacties en de theoretische verkooptijd leveren samen een ranking op met een duidelijke nummer 1: Lelystad, met een score van 8,21.

De ranking over 2018 levert een aantal verrassingen op. Lelystad stond in 2017 slechts op plaats 121, maar neemt in 2018 de koppositie dankzij de ontwikkeling van de koopsom, de afname van het woningaanbod, een lage theoretische verkooptijd en een hoge transactiegraad ten opzichte van de koopvoorraad. Ruim 10% van de woningen wisselde hier van eigenaar.

Beverwijk gaat van plaats 6 naar 2 en Almere zakt van plaats 2 naar 3. Haarlemmerliede is weer terug in de top 10 en is met Westervoort en Marum een van de grootste stijgers binnen de top tien.

Amsterdam, een paar jaar geleden nog goed voor toptienplekken, zien we pas terug op plaats 104. Amsterdam scoort wel hoog wat de prijsstijging betreft (+48%), maar daalt door de afname van het aantal woningtransacties (-12%).

De laatste plaatsen

De laatste plaats wordt bezet door de gemeente De Marne. Nauwelijks beter scoort Reusel-de Mierden. Opvallend is de positie van Wassenaar, op de 3e plaats van onderen, tegenover 155 in 2017. De prijsontwikkeling was hier minimaal en er vonden 19% minder transacties plaats, met daaraan gekoppeld een hoger woningaanbod, een hoge verkooptijd van 9 maanden en 4,5% van de woningvoorraad die te koop staat.
Bekijk de complete ranking van alle 380 gemeenten!

In Vastgoed 1 leest u meer over de criteria, de weging daarvan en een toelichting van Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl.