Gemeenteranking 2020

De gemeente Lelystad is op de eerste plaats geëindigd in de Vastgoed Gemeenteranking 2020, net als in 2018. Almere, de nummer 1 van vorig jaar, zakt naar de vierde plaats. Zeewolde maakt een geweldige sprong naar de tweede plek.

Op plaats 3 volgt Vlaardingen met vergelijkbare scores. Opvallende nieuwkomer in de top-10 is Borger-Odoorn in Drenthe. De Gemeenteranking wordt elk jaar samengesteld door Woningmarktcijfers.nl. Een aantal harde criteria zoals de prijsontwikkeling, de ontwikkeling van het aantal transacties en het verloop van de verkooptijden, wegen mee in de ranking.

Bekijk onderaan het artikel de volledige Gemeenteranking van 2020

Lelystad, dat in de Gemeenteranking van 2019 op de vierde plek stond, scoorde op alle onderdelen behoorlijk hoog, met een flinke koopsomstijging en vooral ook fors meer transacties. Het woningaanbod is er laag, waardoor de theoretische verkooptijd eveneens bijzonder laag is en dus een hoge score oplevert.

Lees verder onder de tabel


Stijgers en dalers

Nieuwbouwprojecten kunnen de bestaande sector flink in beweging brengen. Zijn projecten afgerond, dan keert de rust weer en kan de beweeglijkheid in de markt afnemen. En omdat de ranking op meerdere onderdelen is gebaseerd, kunnen de schommelingen hevig zijn. In onderstaande tabel worden de tien grootste dalers en stijgers weergegeven. Deze zijn aardig verdeeld over de verschillende provincies. In deze tabellen zijn de gemeenten met minder dan honderd transacties buiten beschouwing gelaten.

Lees verder onder de tabel

 

Ruim 5% meer transacties

In de eerste elf maanden van 2020 is gemiddeld € 335.000 voor een koopwoning betaald, 7% meer dan in deze maanden in 2019. Er zijn ruim 209.000 woningtransacties geregistreerd. Inclusief december zal dit aantal richting 230.000 gaan, ruim 5% meer dan in 2019. De Brabantse gemeenten Son en Breugel, Dongen en Hilvarenbeek vallen op met een stijging van het aantal transacties van circa 50%. In onder meer Zoeterwoude, Westvoorne en Koggenland schiet de koopsom omhoog.

“De doorlooptijd van een te koop staande woning in Zeewolde en omgeving is maximaal twee weken. Meestal is een woning binnen een week verkocht.”

Directeur Julian Entrop van de in Zeewolde gevestigde Flevopand Makelaars

 

Theoretische verkooptijd een stuk lager

Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl: “Bij een gelijkmatige ontwikkeling zou de gemiddelde koopprijs van woningen jaarlijks met 2 tot 3% stijgen, zo rond of iets boven het inflatieniveau. Het aantal transacties zou hierbij stabiel blijven, met ongeveer 220.000 per jaar. Dat komt neer op een mutatiegraad van 5% van het eigenwoningbezit. Vraag en aanbod zijn hierbij in evenwicht, waarbij we uitgaan van een theoretische verkooptijd (TVT) van circa zes maanden. Dat wil zeggen dat er zes maanden nodig zijn om alle te koop staande woningen te verkopen.” Maar die situatie is een utopie, meent Van de Pas. “De woningmarkt kent periodes van hollen en stilstaan, een verkopersmarkt of een kopersmarkt. De TVT staat nu op 1,7 maanden.”

Lees meer over de TVT per provincie en op gemeenteniveau in Vastgoed editie 1

Facts

  1. In 2020 stijgt de gemiddelde koopsom naar een nieuw record tot € 335.000, een stijging van 7%.
  2. Vanaf 2013 is de theoretische verkooptijd gedaald van 24 naar ca. 1,7 maanden.
  3. Het woningaanbod is in deze periode afgenomen van 235.000 naar 35.000 stuks.
  4. Het aantal transacties is sinds het dieptepunt (116.000 transacties in 2013) gestegen naar ca. 230.000, 5% minder dan het topjaar 2017 (241.860), maar eveneens 5% meer in vergelijking met 2019.

De laatste plaatsen

De laatste plaatsen worden bezet door Waterland (Noord-Holland), Wassenaar (Zuid-Holland) en Laren (Noord-Holland). Vooral Waterland is veel plaatsen gezakt, maar liefst 265. Deze gemeenten scoren in verhouding laag op het gebied van de transactieontwikkeling. Daarnaast is hier sprake van een relatief hoge TVT (minder transacties en een behoorlijk koopaanbod). Eigenlijk staan Terschelling en Rozendaal hier ook bij, op respectievelijk plek 353 en 355, maar deze gemeenten zijn buiten beschouwing gelaten vanwege het aantal transacties van minder dan honderd.

Lees in Vastgoed 1 alles over de Gemeenteranking, met de belangrijkste cijfers van alle gemeenten, waaronder de top-10 aantal transacties, de duiding en reacties van makelaars.

Bekijk de volledige Vastgoed Gemeenteranking 2020.