brief rutte

De nieuwbouwplannen zijn niet in balans met de woonwensen van Nederlanders. 80% van de woningzoekenden zoekt een grondgebonden woning, terwijl de bouwplannen vooral voorzien in appartementen.

Dat concludeert Brockhoff Nieuwbouwmakelaars uit eigen onderzoek naar 800.000 zoekprofielen op Funda in de 65 grootste gemeenten van Nederland. Om aandacht te vragen voor het onderzoek heeft Brockhoff een open brief geschreven aan demissionair minister-president Mark Rutte.

Slechts 10 tot 20% van alle koopwoningzoekers geeft de voorkeur aan een appartement, blijkt uit het onderzoek. Terwijl bij 90% van de nieuwbouwplannen wordt gefocust op binnenstedelijke appartementen. “Wat er gebouwd wordt is dus precies het tegenovergestelde van de woonwensen van Nederlanders”, betoogt Edwin Brockhoff.

Mondkapjes in plaats van vaccin

“Het is alsof de regering aan het begin van een pandemie aan de markt vraagt zowel mondkapjes als vaccin te produceren”, stelt Brockhoff in een begeleidend persbericht bij de brief aan Rutte. “En als de nood het hoogst is, blijkt dat 90% van de fabrikanten mondkapjes is gaan maken en slechts 10% bezig is met een vaccin.”

Alleen Amsterdam en Den Haag hebben een dynamiek die er voor zorgt dat er daar meer appartementenzoekers dan woonhuiszoekers zijn, betoogt Brockhoff. Alle andere grote steden in Nederland hebben een totaal andere dynamiek: slechts 19% van de koopwoningzoekers zoekt een appartement, de rest zoekt een grondgebonden woning.

Centrale regie

Om de woningnood echt op te lossen is volgens Brockhoff meer centrale regie nodig. Daarbij zou de niet overheid niet alleen naar aantallen woningen moeten kijken. Er moet meer aandacht zijn voor welk type woningen nodig is. Dan is volgens hem de €20 miljard aan investeringen, waarover demissionair minister Ollongren eerder sprak, niet nodig. Behalve het deel voor infrastructuur.

 “Er zullen gebieden aangewezen moeten worden waar gezinswoningen gebouwd moeten worden”, schrijft Brockhoff in de brief. “Helaas ten koste van de weilanden aldaar, maar met een centrale regie geeft dit de kans om elders de natuur te versterken. Door dit slim te plannen scheelt dit de werkende mensen in de toekomst véél reistijd en daardoor minder vervuilende uitstoot.”