makelaarsland geschorst

Makelaarsland wordt tijdelijk geschorst als lid van de NVM, omdat het traditionele branchegenoten te negatief heeft afgeschilderd in reclamespotjes. Dat heeft de tuchtrechter van de NVM bepaald in een zaak die vorig jaar was aangespannen door een groep concurrerende leden.

Daarmee lijdt een van de grootste makelaarsorganisaties van Nederland een gevoelige nederlaag in een al jaren slepende richtingenstrijd binnen de beroepsgroep.

Makelaarsland heeft een ‘onjuist en negatief beeld’ geschetst van collega-makelaars en daarmee de gedragsregels van de beroepsorganisatie geschonden, staat in een nog niet gepubliceerde tuchtuitspraak die in handen is van Het Financieele Dagblad (FD).

‘Negatief beeld’

“Deze uitspraak slaat een piketpaal in hoe je met elkaar omgaat. Je mag je heus wel onderscheiden, maar als je een negatief beeld schetst van anderen, ga je echt een stap te ver”, zegt bestuurder Jaap Drijftholt van de Stichting De Bezorgde NVM-Makelaars, die de tuchtzaak aanspande, tegen het FD.

Makelaarsland behoort tot de groeiende groep die zich afzet tegen het verdienmodel van ‘traditionele’ makelaars. Deze tussenpersonen vragen een vaste vergoeding voor het regelen van een woningverkoop in plaats van het gebruikelijke percentage van de koopsom, de courtage. Huizenverkopers zijn met een vaste prijs vaak goedkoper uit, al moeten ze wel een deel van de makelaarstaken zelf doen, zoals het rondleiden van mogelijke kopers.

Internetmakelaar

Makelaarsland was de eerste internetmakelaar en groeide de afgelopen jaren uit tot een van de grootste leden van de NVM. De onderneming, die tot vorig jaar in handen was van ING, zet zich in reclames nadrukkelijk af tegen de traditionele makelaars die ‘onzinnige’ courtages zouden vragen. Dit leidde in 2017 al tot een tuchtprocedure. Makelaarsland kreeg toen een boete van €50.000 en een voorwaardelijke schorsing van een half jaar die vier jaar zou gelden.

Makelaarsland wil niet inhoudelijk reageren. “Wij vinden het niet leuk, maar worden er niet gelijk heel zenuwachtig van”, zegt mede-eigenaar en directeur Gijs van Wijgerden tegen het FD. Hij zegt dat zijn bedrijf voorlopig NVM-lid kan blijven in afwachting van het hoger beroep in de zaak.

Reactie NVM

Deze zaak is nog onder de rechter. Dit betekent dat de partijen binnen de geldende termijn nog in hoger beroep kunnen komen tegen deze uitspraak. Bovendien geldt dat dit een uitspraak betreft in het onafhankelijke tuchtrecht, waarin de NVM als vereniging geen partij is. De NVM respecteert de rechtsgang en doet daarom geen uitspraken over lopende zaken, net zo goed als ze de uiteindelijke uitspraken van de onafhankelijke Raad van Toezicht op zaken respecteren, stelt de vereniging in een reactie.

Een onvoorwaardelijke schorsing betekent feitelijk dat de onderneming gedurende een bepaalde periode niet actief onder de vlag van de NVM de markt mag bedienen. Dit brengt met zich mee dat een lid dan geen gebruik kan maken van de algemene diensten die de NVM haar leden aanbiedt. Een voorbeeld hiervan is dat er dan geen objecten op funda kunnen worden aangeboden.

Biedlogboek en funda

Eerder verloor de NVM al een door (voormalige) leden aangespannen zaak bij de Ondernemingskamer over de toekomst van dochter funda. Bovendien was er kritiek op het handelen van makelaars in het algemeen, omdat de verkoop van woningen niet transparant zou gaan. Daarom moeten makelaars nu een zogeheten biedlogboek invoeren.