Vastgoed actueel - Makelaarsland overgenomen door ING

Vandaag werd bekend dat Makelaarsland, de grootste internet makelaar van Nederland, voor 90 procent is overgenomen door ING. Zowel CEO en oprichter Jeroen Stoop van Makelaarsland, die 10 procent van de aandelen houdt, als Andrea de Graaf woordvoerder van ING, benadrukken dat de onafhankelijkheid van de makelaar gewaarborgd blijft. 

Vandaag werd bekend dat Makelaarsland, de grootste internet makelaar van Nederland, voor 90 procent is overgenomen door ING. Zowel CEO en oprichter Jeroen Stoop van Makelaarsland, die 10 procent van de aandelen houdt, als Andrea de Graaf woordvoerder van ING, benadrukken dat de onafhankelijkheid van de makelaar gewaarborgd blijft. Het is niet bekend hoeveel ING betaalt voor het meerderheidsbelang in Makelaarsland.

Door Judith Bakkers

Jeroen Stoop gooit hiermee niet zijn kindje met het waswater weg, maar geeft het juist waardevolle melk: “We hebben een goede partner gevonden voor verdere groei. Dankzij de investeringen van ING wordt Makelaarsland in staat gesteld om onze droom verder te realiseren. We zien een platform voor ons van woondiensten, waarbij veel partijen bezig zijn die customer journey van de koper te ondersteunen. Een one-shop shopping. Iets wat we in het buitenland al zien gebeuren. Makelaarsland hoopt met deze stap alle makelaarsdiensten te kunnen ondersteunen in het hele land en daarmee een nog grotere speler te worden.”

Onafhankelijk

Directeur Stoop is ongelooflijk blij en trots met deze stap en benadrukt dat er in zijn bedrijf niet veel zal veranderen. Hij blijft directeur van Makelaarsland en de onafhankelijkheid van zijn bedrijf zal gewaarborgd worden. “Dat was voor mij een keiharde eis. Het gaat hier om een onafhankelijke samenwerking. Ik heb vertrouwen in de hypotheken van ING. Zelf heb ik daar ook mijn hypotheek lopen en ben daar tevreden over. Zodoende kan ik die wel aan mijn klanten aanbieden, maar zal niet aan gedwongen winkelnering doen. Als mijn klanten naar een ander willen, houden wij ze niet tegen.” Samenwerkingen als deze zijn er volgens Stoop door heel Nederland. Regiobanken en makelaars in één kantoor, nieuwbouwaanbieders samen met makelaars. “Ik wil mijn klanten graag goede producten aanbevelen: een goede bouwtechnische keuring, notaris en ook een bank. Ik zal ze nergens toe dwingen. Dat mag ook niet en dat wil ik ook zeker niet. Ik wil mijn absolute onafhankelijkheid behouden. Dat was ook het allerbelangrijkste tijdens onze onderhandeling.”

Erkenning

ING zal Makelaarsland niet alleen financieel ondersteunen, maar ook in knowhow, mensen en structuren. “Zij hebben volledig vertrouwen in mijn businessplan en onze organisatie. Daar ben ik heel trots op. Een bank die hierin stapt moet weten dat we het goed doen. Wij bestaan maar 13 jaar en zijn behoorlijk innovatief. Daar gaat ING in mee. Dit is voor mij een mijlpaal, erkenning.” Hij verwacht dat makelaars die zijn kwaliteit wel eens in twijfel trokken, nu wel even achter hun oren zullen krabben.

Totaal dienstverlening

Ook Andrea de Graaf verklaart volmondig dat die onafhankelijkheid van Makelaarsland volledig is gewaarborgd. “De makelaars komen niet in dienst van ING. Er verandert voor het bedrijf en zijn medewerkers niets. Ze komen niet bij ons in het pand, de directeur blijft dezelfde. Vooralsnog zullen er geen wijzigingen plaatsvinden. Het is een investering van ING om Makelaarsland te ondersteunen in hun groei-strategie.” ING belooft dat het in 2005 opgerichte Makelaarsland geen exclusieve dienst voor ING-klanten wordt. De bank zegt met de overname klanten vooruit te helpen op belangrijke momenten in hun leven, met dienstverlening die verder gaat dan bankieren. De Graaf: “We willen ING klanten meer bieden op gebied van wonen dan bijvoorbeeld hypotheken. Een bredere dienstverlening om de kopers te ontzorgen. We bieden via onze ‘ING Woondiensten’ook onder andere een notaris- en taxatieservice, energiediensten en een bouwkundige keuring aan. Daar past een onafhankelijke makelaar prima bij. We willen het hele aankoopproces ondersteunen.” Makelaarsland is volgens ING een innovatieve, dynamische speler in de makelaarswereld die past bij het vooruitstrevende karakter van ING. Het is Makelaarsland gelukt om door een combinatie van persoonlijk contact en digitale ondersteuning een unieke klantpropositie in de markt te zetten tegen een scherp tarief. “Hiermee  zal onze samenwerking  bijdragen aan een betere dienstverlening voor onze klanten.”

NVM feliciteert Stoop

Roeland Kimman, woordvoerder van de NVM feliciteert Jeroen Stoop van harte met deze ontwikkeling. “Mijn complimenten voor Jeroen dat zo’n grote partij is geïnteresseerd in zijn bedrijf.” Kimman benadrukt dat als de onafhankelijkheid gegarandeerd wordt, lidmaatschap van NVM geen probleem zal zijn. In een bericht van Vastgoed Journaal gaf Hans van den Heuvel, manager Beleid & Communicatie bij platformorganisatie VBO Makelaar, toe dat de overname een complete verrassing was. VBO is een voorstander van het scheiden van disciplines: makelaar, taxateur en financier. Ieder van de drie heeft zijn eigen rol bij de aankoop van een woning. Volgens Van den Heuvel maakt de overname van Makelaarsland het nu anders.