makelaarstarieven 2021

De makelaarstarieven over het eerste half jaar van 2021 liggen gemiddeld op €4.185, ofwel 1,11% van de verkoopopbrengst. Dat blijkt uit onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar. De aanbodkrapte en daardoor toegenomen concurrentie leidt nog niet tot een daling van de tarieven.

De makelaarvergelijker deed onderzoek naar de makelaarstarieven 2021 in 1.500 aanbiedingen aan toekomstige verkopers.

Belangrijkste uitkomsten makelaarstarieven 2021:

  • Makelaars rekenen een lager percentage van de verkoopopbrengst dan vorig jaar: 1,1% (1,3% dezelfde periode vorig jaar)
  • In harde euro’s zijn consumenten ruim € 120 meer kwijt aan een verkopend makelaar: €4.185 (€ 4.058 vorig jaar)

Percentage lager, bedrag hoger

De NVM bracht op 8 juli naar buiten dat de gemiddelde transactieprijs 20% hoger is dan vorig jaar. “De hogere tarieven van makelaars zijn dan ook voor een groot deel te verklaren door die stijging”, aldus Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. “Naar verhouding vragen makelaars namelijk een lager percentage van de verkoopopbrengst dan dezelfde periode vorig jaar.”

In het eerste halfjaar van 2020 hanteerden makelaars een courtage van 1,3% van de opbrengst. In de eerste 6 maanden van dit jaar daalde dat percentage naar 1,1. Voor vrijwel elke prijsklasse geldt dat makelaars een lager percentage hanteren dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bekijk het volledige onderzoek


Duurste makelaars in Utrecht

De hoogte van de makelaarstarieven 2021 zijn overigens niet in elke stad hetzelfde. Zo is Utrecht van de vier grote steden de duurste stad om een woning te verkopen. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld € 5.300 voor hun diensten. Dat is zo’n € 400 meer dan vorig jaar. Den Haag komt als ‘goedkoopste’ G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van € 3.500.


Meer concurrentie voor makelaars

Volgens de NVM daalde het aantal verkochte woningen met 12%. Dat betekent niet alleen
voor kopers meer concurrentie, maar ook voor makelaars. Er komen namelijk minder woningen op de markt, waardoor makelaars meer met elkaar moeten concurreren om een verkoopopdracht te krijgen. Wat opvalt, is dat deze toegenomen concurrentie nog niet leidt tot een daling van de tarieven.

Veel stress

Nijmegen is na Amsterdam en Utrecht de stad met de grootste woningnood. Makelaar Juliëtte Van Anken-van der Reep in Nijmegen tegen Een Vandaag: “Je verdient pas geld bij de aan- of verkoop van een pand. En er is een tekort aan woningen. Je verdient wel iets met advies en taxaties, maar dat is niet voldoende.”

Omzet maken is daar mee lastig en iedere keer moet Juliëtte maar hopen dat ze een opdracht krijgt. “Er zijn veel concurrenten. Verkopers gaan een aantal makelaars langs om te kijken wie voor hen de beste voorwaarden heeft en het beste bij hen past.”

Artikel gaat verder onder de video

Vooral makelaars aan de verkopende kant hebben het moeilijk: weinig aanbod dus minder inkomsten. Eric Meijboom van The Hague Real Estate Services tegenover AD.nl: “Wij bestaan van transacties.” Dat de woningen die er wel zijn voor hogere prijzen worden verkocht, compenseert dat niet.

Ook Meijboom en zijn collega Walther Stokman hebben veel te maken met teleurgestelde bieders. ”Er is veel frustratie op de markt. Niet gek als je tien keer tevergeefs biedt.”

Prijszetting cruciaal

Het verkopen van een woning is in deze markt overigens best ingewikkeld geworden, vertellen Meijboom en Stokman. “De prijszetting is cruciaal.” Dat is heel lastig, omdat die waarde zo snel verandert. “Als je iets te hoog probeert, prijs je jezelf de markt uit. Want als een woning langer dan twee weken op de markt is, gaan kopers zich toch afvragen waarom. Het geeft kopers ook de kans om te onderhandelen over de prijs.”

Een woning te laag op de markt zetten, levert echter weer andere problemen op. Dan krijg je namelijk veel mensen die erop afkomen omdat ze denken dat ze het huis kunnen betalen. En dat is meestal niet het geval, omdat er altijd wordt overboden. Meijboom: “Het is dus allemaal veel complexer dan in het verleden.”

Artikel gaat verder onder de video

‘Iedere dag de markt afstruinen’

Voor makelaar Lindy Nikken, van Lindy Nikken Real Estate in Den Haag, is het werk sinds het begin van de coronacrisis nog intensiever en hectischer geworden. Haar kantoor is gespecialiseerd in aankoop en verhuur voor expats. ”Wij zijn met ons team iedere dag bezig om de markt af te struinen naar beschikbare woningen voor onze cliënten. Op het moment dat er dan ergens iets verschijnt, moeten wij binnen 1 à 2 uur reageren, anders zijn we te laat.”

Lees ook: ‘Makelaarstarieven 375 euro oftewel 10 procent hoger dan 2019’