verduurzaming meefinancieren

In het eerste kwartaal van dit jaar lieten veel meer mensen verduurzaming meefinancieren in een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

In het eerste kwartaal financierde bijna 30% van de consumenten verduurzaming mee in een hypotheek met NHG, blijkt uit de kwartaalrapportage van het garantie-insituut. NHG spreekt zelf van ‘een enorme stijging’ van het aantal financieringen waarbij de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren is meegenomen. Bij de consumenten die hun NHG-hypotheek sluiten of verhogen om de bestaande woning te verbeteren, neemt 55,5% verduurzamende maatregelen. Dat is fors hoger dan vorig jaar, toen 36,8% dit deed.

Hogere prijzen en nog lage rente

NHG denkt dat de combinatie van stijgende energieprijzen en overheidssubsidies huizenbezitters bewegen om nu maatregelen te nemen. De hypotheekrente is bovendien ondanks de recente tariefverhogingen nog altijd laag.

Lage energielabels verbeteren

De kostengrens van de NHG is met € 355.000 nog een stuk lager dan de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Woningen onder de NHG-kostengrens hebben vaker een slecht energielabel. Dit betreft vooral woningen gebouwd vóór 1970. NHG kijkt naar mogelijkheden om consumenten met een woningen met energielabels D, E, F of G te helpen hun woning te verduurzamen en daarmee de betaalbaarheid te vergroten.

Zo wil NHG met de overheid en de markt in gesprek over de mogelijkheden om voor woningeigenaren in kleine verenigingen van eigenenaren (VvE’s) een drempel in de financiering weg te nemen door een borg te bieden. “Voor deze groep is het vaak moeilijk om te verduurzamen. Ongeveer een half miljoen appartementeigenaren zijn afhankelijk van de andere VvE-leden om achterstallig onderhoud op te lossen of te verduurzamen. Voor deze collectieve aanpak is een collectieve financiering nodig. Voor kleine VvE’s die bestaan uit minder dan acht appartementen biedt de markt geen financieringsoplossingen. Daardoor lopen een half miljoen woningeigenaren verhoogde risico’s op energiearmoede en betalingsproblemen door stijgende energiekosten”, schrijft NHG in de kwartaalrapportage.

Een derde minder garanties

Het aantal gesloten hypotheken met NHG is in het eerste kwartaal met 34% gedaald tot 22.900. Wel ging het aantal hypotheken voor woningverbetering omhoog: van 7.200 naar 8.000. Er werden twee verliesdeclaraties ingediend, tegen nog 17 in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat kostte het garantie-insituut € 20.000.