houten huis
Steeds meer bouwbedrijven gaan over op de bouw houten huizen om klimaatdoelen te bereiken. - Foto: Canva

Kopers van een houten huis krijgen meer mogelijkheden voor de financiering van hun woning. Bij hypotheekverstrekker Munt komen naast houtskeletbouw meer woningen met hout in aanmerking als onderpand voor een hypotheek.

“Munt accepteerde al woningen met houten skeletbouw als onderpand, maar dit wordt nu uitgebreid met prefab woningen en houten huizen met betonnen fundering, mits het huis gebouwd is na 2012”, vertelt directeur Ellen Hensbergen van de Haagse hypotheekverstrekker. Volgens haar zijn de levensduur, onderhoudskosten en waardering van moderne houtbouw vergelijkbaar zijn met die van traditionele bouw. “Zolang de kwaliteit vergelijkbaar is, accepteert Munt houten woningen.”

Doorgaans zijn hypotheekverstrekkers terughoudend als het gaat om de financiering van houten woningen. Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico’s groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen. Daarom bieden sommige banken geen hypotheken voor houten huizen.

Bouwbedrijven bouwen meer houten huizen

De stap van Munt in het accepteren van een houten huis als onderpand past in een trend waarin de bouwsector naar duurzamere bouwmethoden zoekt. Grote bouwbedrijven lieten vorig jaar al weten meer houten huizen te willen bouwen. BAM wil over drie jaar een fabriek openen, waar het bedrijf duizend houten woningen per jaar gaat produceren. Dura Vermeer opende in Enschede een productielijn die houten woonmodules maakt.

Ook komen er in het kader van een Green Deal Convenant Houtbouw meer huizen van hout bij. De Metropool Regio Amsterdam was een van de ondertekenaars en geeft aan dat 20% van de nieuwbouw in deze regio zal bestaan uit woningen van hout.

Bouwen met hout kan de bouwsector helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Bij de bouw met cement en beton is deze uitstoot veel hoger dan bij bouwen met hout.

Hypotheekrente daalt iets, weer stijging verwacht

Intussen is de hypotheekrente na een periode van stijging in de afgelopen weken weer iets afgevlakt. Volgens de vergelijkingssite voor hypotheken Geld.nl is er een grote kans dat de rentes weer gaan stijgen.

Hoe de vaste hypotheekrentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, hangt vooral af van wat de kapitaalmarktrentes doen. Dit zijn rentes waartegen hypotheekverstrekkers geld kunnen lenen bij beleggers. “Door de hoge inflatie en economische onzekerheid zijn de tarieven dit jaar flink omhoog gaan. Beleggers wilden in ruil voor de onzekerheid immers hogere rentes voor het geld dat ze uitleenden”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Nu er mogelijk een recessie aankomt en de inflatie daardoor zou kunnen dalen, krijgen beleggers weer iets meer vertrouwen en gaan de kapitaalmarkrentes weer wat omlaag. ”

Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers ook erg voorzichtig met hun hypotheekrentes, zegt Bulthuis. “Ze laten hun tarieven licht mee dalen of wachten nog even af en houden de tarieven gelijk.” Bulthuis zegt er rekening mee te houden dat de rentes weer zullen stijgen. “Bij negatieve economische berichten of als de inflatie toch hoog blijft, kunnen de kapitaalmarktrentes zomaar weer stijgen.”