verduurzaming
De overheid hoopt dat de koppeling van duurzaamheidssubsidie aan een gebouw, meer woningeigenaren over de streep trekt om hun huis beter te gaan isoleren. - Foto: Canva

Minister Rob Jetten (Klimaat) stelt 62 miljoen extra subsidie beschikbaar voor woningeigenaren die willen verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Het betreft een uitbreiding van de ISDE-regeling. Ook is er geld voor isolatie van woningen of aansluiting op het warmtenet.

Via de ISDE-regeling is eerder al een bedrag beschikbaar gesteld van €228 miljoen. Woningeigenaren kunnen uit deze pot subsidie aanvragen wanneer ze bijvoorbeeld hun huis gaan isoleren of willen overschakelen op een warmtepompsysteem. Bij een combinatie van maatregelen kan de subsidie oplopen tot 30% van de kosten.

Voor een subsidie uit deze regeling zijn al 64.000 aanvragen gedaan. Daarmee is een groot deel van het bedrag al uitgekeerd. Daarbij is onder meer voor €98 miljoen subsidie verstrekt voor isolerende maatregelen en voor €56 miljoen aan warmtepompen. RVO.nl verwacht dat er in totaal 80.000 aanvragen zullen binnenkomen.

Direct lagere maandlasten door verduurzaming

Uit verduurzaming kunnen direct lagere maandlasten voortkomen voor huurder en verhuurder. Dat blijkt uit onderzoek van Watson+Holmes. Het bureau keek naar de servicekosten als percentage van de huur naarmate het energielabel verbetert. Die kosten dalen naarmate een woning door verduurzaming een beter label krijgt. Hetzelfde geldt voor onderhoudskosten.

‘Geïsoleerd huis beter ventileren’

Niet alleen duurzaamheid, maar ook een gezond binnenklimaat moet aandacht krijgen bij het bouwen en verbouwen van woningen, vindt Platform Gezond Binnen. Dit platform – een samenwerkingsverband tussen onder meer TNO, TU Eindhoven en Binnenklimaat Nederland – heeft daarom een richtlijn ontwikkeld waarmee te bepalen is hoe gezond het binnenklimaat is in woningen. Daarbij spelen lucht, klimaat, licht en geluid een rol.

Huizenbezitters moeten zich realiseren dat ze met isolatie van woningen weliswaar bijdragen aan duurzaamheid, maar dat ze daardoor ook beter moeten ventileren, aldus het platform. Een belangrijk deel van de verontreinigde lucht die mensen inademen, komt uit binnenruimtes. Onvoldoende ventileren kan leiden tot luchtwegklachten, slaapproblemen en andere gezondheidsklachten.

Voor scholen en kantoren was er al een richtlijn, nu is er een aanvulling voor woningen. Partijen die betrokken zijn bij het ontwerpen, ontwikkelen of renoveren van huizen kunnen de richtlijn gebruiken om te zorgen voor een beter binnenklimaat, aldus Gezond Binnen.