Amsterdam is de beste woonstad in Nederland, gevolgd door Utrecht en Delft. Dat blijkt uit de Residential Ranking van JLL, leverancier van vastgoeddiensten. Opvallend in de Ranking is de opkomst van de middelgrote steden. Naast Delft staan ook Amersfoort en Zwolle in de top 5 van beste woonsteden.

Meten woonkwaliteit

De Residential Ranking beoordeelt het woonklimaat van 84 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. In de rapportage worden factoren zoals economie, demografie en locatie gewogen. Naast prestaties in het verleden meet JLL ook de toekomstige potentie van de gemeenten.

Opkomst middelgrote steden

Opvallend in de ranking van 2019 is de opkomst van middelgrote steden als Delft, Amersfoort, Zwolle en Almere. Ze scoren hoog op economische ontwikkelingen en vooruitzichten, goede bereikbaarheid en gunstige demografie. De rapportage prijst Utrecht vanwege haar aantrekkelijke centrum en de kwaliteit van de woningen. Amsterdam noteert net als twee jaar geleden in de Residential Ranking de hoogste score door de gunstige economie en hoogwaardig voorzieningenniveau. Woningbeleggers maken zich in de hoofstad wel zorgen om de toenemende regulering op de woningmarkt.

Snelst groeiende stad

Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Op de beleggersmarkt heeft Utrecht zelfs de koppositie overgenomen van Amsterdam. Daarnaast profiteert de Domstad van haar centrale ligging in het land, hoog opgeleide bevolking en het feit dat de gemeente nog voldoende uitbreidingspotentie heeft. Verder valt op dat vastgoedbeleggers steeds meer investeren in de middelgrote steden.

U kunt hier de Residential Ranking downloaden.