Almere voert deze lijst van het HD aan met een bedrag van 477 miljoen euro aan bouwgrond. Daarna volgt Nijmegen met 352 miljoen euro, gevolgd door de gemeente Westland met 210 miljoen euro. De complete lijst van Het Financieele Dagblad is hier te bekijken.
Grondprijzen
Al deze miljoenen moeten de komende jaren worden terugverdiend met de verkoop van grond om huizen op te bouwen. Maar door de dalende huizenprijzen staan ook de grondprijzen onder druk. Als de grondprijzen nog verder dalen moet er nog meer worden afgeboekt. En als gemeenten dat niet kunnen opvangen met reserves kunnen ze flink in de financiële problemen komen. Volgens onderzoek van accountantskantoor Deloitte in opdracht van de Rijksoverheid moeten de Nederlandse gemeenten samen nog tot 2,7 miljard euro afboeken als de prijzen nog eens met 12,5 procent dalen.
Verlies nemen
De wethouder Ruimtelijke Ordening van Almere, Henk Mulder, denkt dat hij in zijn gemeente de prijzen niet fors hoeft te verlagen. Almere heeft weliswaar voor bijna een half miljard euro aan grond gekocht, maar de gemeente gaat de komende jaren nog flink groeien en er moeten nog 60.000 huizen worden bijgebouwd. In Apeldoorn heeft de gemeente juist wel verlies genomen op de bouwgronden, ongeveer 200 miljoen euro is er daar afgeboekt. En dat deed pijn: bouwprojecten werden geschrapt, ambtenaren ontslagen en de OZB verhoogd.