Minister voor Wonen

Om aandacht te vragen voor de wooncrisis heeft Stefanie Blokhuizen zichzelf benoemd tot tijdelijke Minister voor Wonen.

Dat er in een volgend kabinet een minister van wonen moet komen, daar zijn bijna alle politieke partijen het over eens. Maar wat moet die minister gaan doen? Om alvast antwoorden te zoeken op die vraag, reist de minister voor Wonen de komende drie weken  door Nederland, op zoek naar oplossingen.

Stefanie Blokhuizen is een fictief persoon, bedoeld om in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aandacht te vragen voor de ‘wooncrisis’. De identiteit wordt voorlopig geheim gehouden, maar zal te zijner tijd onthuld worden. Tot die tijd gaat het gezicht van de ‘minister’ schuil achter een mondkapje.

‘Regering heeft het af laten weten’

Er is een tekort van naar schatting 331.000 woningen. Het aantal daklozen is de laatste tien jaar verdubbeld. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang (in sommige steden wel tot 15 jaar). De sfeer in de wijken verandert en de woningen moeten duurzamer. Al deze problemen wil de campagne van de ‘minister voor wonen’ aankaarten.

“De regering heeft het echt af laten weten. Terwijl er best veel oplossingen zijn waar de echte minister straks zo mee aan de slag kan”

  • Stefanie Blokhuizen, zelfbenoemd minister voor Wonen

“De regering heeft het echt af laten weten. Terwijl er in de praktijk best veel oplossingen zijn, waar de echte minister straks zo mee aan de slag kan. Want dat er iets moet gebeuren, dat is overduidelijk!”, zegt Blokhuizen tegen het AD.

Aan de publiciteitscampagne van de Minister voor Wonen werken diverse deskundigen, woningcorporaties, bewonersorganisaties en bekende Nederlanders mee. “Tijdens de coronacrisis werd extra duidelijk hoe belangrijk het is om een goed dak boven je hoofd te hebben”, meldt de minister op haar website. “Veel partijen in het veld staan te trappelen om samen de schouders eronder te zetten.”

Werkbezoeken

Op dinsdag 23 februari is Blokhuizen onder andere op ‘werkbezoek’ in Arnhem en Nijmegen en op woensdag in de regio Utrecht en regio Amersfoort. Daar gaat ze in gesprek met buurtbewoners en spreekt ze met deskundigen om ideeën op te halen over de woningmarkt. De bevindingen van de campagne worden gedeeld via de diverse socialmediakanalen van de ‘minister’.

Vorige week werd bekend dat er met ondersteuning van de Rijksoverheid 45.000 woningen worden gebouwd.

Ook de NVM pleit voor een minister van Wonen. In een enquête onder 550 NVM-makelaars vroeg de vereniging naar de belangrijkste dingen die een volgend kabinet moet doen op het gebied van de woningmarkt.