nieuwbouwvergunningen

In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarin staat dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) Utrecht moet dwingen om zo snel mogelijk woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Maar volgens de gemeente is dat niet mogelijk.

De motie van CDA-Kamerlid Julius Terpstra betekent dat de minister woningbouw in de twee polders zou moeten afdwingen via een zogeheten ‘proactieve aanwijzing’.
(lees verder onder de afbeelding)

In de huidige plannen van de gemeente staat woningbouw pas na 2035 gepland. In de tussentijd moet er een energielandschap in de polders komen. “We bouwen in eerste instantie binnenstedelijk en ontwikkelen rondom knooppunten; bouwen in Rijnenburg is daarmee tot 2035/2040 niet aan de orde”, aldus de gemeente in reactie op de aangenomen motie.

Minister heeft motie ontraden

De minister liet vooraf al weten de motie te ontraden. De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure reageerde direct na het aannemen van de motie al sceptisch. “Ik zou de minister niet aanraden om de motie uit te voeren. Ik denk dat het juridisch onuitvoerbaar zou zijn om met aanwijzingen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland uit te voeren”, liet hij toen weten.

Miljard euro voor ontsluiting

Volgens de gemeente is de situatie in het gebied ‘zeer complex’ en is het leveren van een bestemmingsplan op korte termijn ‘ondoenlijk’. Ook financieel gezien zijn er problemen als er zo snel woningen gebouwd moeten worden. Alleen al voor de directe ontsluiting van Rijnenburg is volgens de gemeente 1 miljard euro nodig. “Wij hebben meerdere keren benadrukt dat woningbouw in Rijnenburg samenhangt met noodzakelijke investeringen in bereikbaarheid. De dekking van dergelijke investeringen ontbreekt in de motie”, aldus de gemeente.

Binnenstedelijk bouwen

Het college zegt zelf vooral binnenstedelijk te willen bouwen. De komende jaren staan er 3500 woningen per jaar in de planning. “Bouwen in Rijnenburg is daarmee tot 2035/2040 niet aan de orde, maar dit sluiten we tegelijkertijd voor de periode daarna niet uit.”

Over de bewuste polders wordt al jaren gesproken. Utrecht heeft vergevorderde plannen om er duurzame energie op te wekken met windmolens en zonnepanelen.

De minister zei eerder al dat er goede afspraken zijn gemaakt en dat er voldoende plannen zijn voor woningbouw in de regio Utrecht. Ze ziet geen reden voor een actieve aanwijzing tot het snel realiseren van woningbouw in Rijnenburg.

NVM: ‘In windmolens kun je niet wonen’

De NVM ziet de passieve reactie van Ollongren met lede ogen aan. Voorzitter Onno Hoes: “Er is een schreeuwend tekort aan woningen en dan geeft de Tweede Kamer haar steun in de rug om regie te nemen en dan doet ze het niet. Zo laat je de consument in de kou staan.”

Hoes vindt dat gemeenten en provincies sneller bouwlocaties moeten aanwijzen: “En daar moet de minister van tijd tot tijd bij helpen. Nu ligt er een kans in Rijnenburg, grijp deze dan ook. Duurzaamheid en bouwen kunnen prima samen gaan. Pak deze kans om woningen te bouwen, om te helpen om de krapte op de woningnood op te lossen, want in alleen maar windmolens kun je echt niet wonen.”

Naar verwachting reageert minister Ollongren na het kerstreces op de aangenomen motie.