Bij nieuwbouwprojecten worden huizen nog geregeld aangesloten op het gas. De landelijke richtlijn om enkel nog gasloos te bouwen, is door 39 gemeenten aan de kant geschoven. Zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Gemeenten die huizen op het aardgasnetwerk aansluiten, moeten dat doorgeven aan de ACM. Die noteert niet het aantal huizen of de beweegredenen. Volgens een woordvoerder gaat het soms om een paar grachtenpanden die moeilijk op een ander netwerk kunnen worden aangesloten, en soms om enkele honderden huizen in een buitengebied.

Overgangsperiode

Het is aan de lokale gemeentepolitiek om te bepalen of het nodig is de landelijke richtlijn naast zich neer te leggen. Er is momenteel sprake van een overgangsperiode van gas naar duurzame energie, vastgelegd in de Wet Voortgang Energietransitie (VET), die 1 juli 2018 in werking trad. Toen is de plicht om huizen op gas aan te sluiten vervallen, wat soms wordt vertaald in een aardgasverbod.

Gemeenten hebben nog steeds de ruimte om zelf beslissingen te nemen over de energiebron van nieuwe huizen, maar het is uiteindelijk wel de bedoeling dat alle bouw gasloos wordt.

Bouwprojecten dreigen onbetaalbaar te worden

De redenen waarom gemeenten bepaalde woningen toch aansluiten op het gasnet variëren. In een deel van de gevallen dreigen bouwprojecten onbetaalbaar te worden als ze géén gasaansluiting krijgen. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij er simpelweg geen alternatieven voorhanden zijn. “Bij warmtenetten wordt vaak overtollige warmte van industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt. Als die bronnen ontbreken, houdt het snel op”, zegt David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie bij de Technische Universiteit van Eindhoven, tegen BNR Nieuwsradio.

Volgens Smeulders is het ook veel te vroeg om alle huizen van het gasnet te halen. “De komende tijd hebben we aardgas nog hard nodig. Het alternatief is elektriciteit uit kolencentrales, maar daarbij is de CO2-uitstoot veel hoger.” Bovendien kan de gasaansluiting in de toekomst worden gebruikt voor bijvoorbeeld waterstof of groen gas. Hij ziet daarom liever dat ook nieuwbouwwijken standaard worden voorzien van een gasaansluiting.

In 2050 moeten alle woningen, ook bestaande huizen, van het gas zijn afgekoppeld, zo is de doelstelling van het kabinet.

Bron: Algemeen Dagblad