Vastgoed actueel - offerteduur

Enkele geldverstrekkers voeren niet één, maar twee of zelfs drie verschillende hypotheekproducten. Dit gaat over partijen als ABN Amro, Syntrus Achmea, Rabobank, Obvion en Florius. Zij bieden zowel een standaard variant als een budget variant aan. Het verschil in voorwaarden beperkt zich over het algemeen tot twee zaken: het moment waarop de hypotheekrente wordt bepaald, en de periode dat de offerte geldig is.

Enkele geldverstrekkers voeren niet één, maar twee of zelfs drie verschillende hypotheekproducten. Dit gaat over partijen als ABN Amro, Syntrus Achmea, Rabobank, Obvion en Florius. Zij bieden zowel een standaard variant als een budget variant aan. Het verschil in voorwaarden beperkt zich over het algemeen tot twee zaken: het moment waarop de hypotheekrente wordt bepaald, en de periode dat de offerte geldig is.

De budget variant kent in de regel een 0,10 procent tot 0,20 procent-punt lagere hypotheekrente. Alleen bij de Rabobank is het verschil tussen beide varianten groter en heeft het onder andere ook betrekking op de mogelijkheid van aflossingsvrij en de kwaliteit van de verhuisregeling. Dat meldt De Hypotheekshop.

Budget product

Bij een budget product geldt altijd de hypotheekrente uit de offerte (renteaanbod), ook als de rente op de dag van passeren bij de notaris is gedaald. Consumenten die hebben gekozen voor een standaard product gaan echter wel deze lagere rente betalen. Dat systeem wordt ook wel ‘passeerrente’ genoemd. Het wordt niet alleen bij passeren gehanteerd, maar ook bij het verlengen van een aflopende rentevaste periode. Bij ING en SNS kunnen klanten tegen een renteopslag kiezen voor passeerrente. Consumenten die denken dat de hypotheekrente zal dalen kunnen daar op die manier op inspelen.

Daarnaast verschilt dus de offerteduur: deze is bij de standaard variant langer en kan dikwijls nog worden verlengd, bij sommige aanbieders zelfs tot in totaal 12 maanden. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn in geval van aankoop van een nieuwbouwwoning, maar ook als de huidige woning reeds is verkocht en men nog geen geschikte nieuwe woning heeft kunnen vinden. Bij een oversluiting kunnen consumenten vaak wel uit de voeten met een kortere offertegeldigheid. 

De kosten van een langere offerteduur, en passeerrente in plaats van offerterente, kunnen voor een geldverstrekker behoorlijk oplopen en bedragen soms 0,10 procent tot wel 0,30 procent-punt. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ruime verhuisregeling of rentekorting als de waarde van een woning is gestegen. Het omgekeerde, het verhogen van de rente bij een waardedaling, wordt daarentegen maatschappelijk niet acceptabel gevonden. In de strijd om de laagste rente en de beste voorwaarden sleutelen geldverstrekkers onder meer aan de offerteduur. Een kortere geldigheid zorgt voor een lagere hypotheekrente. De oplopende termijnen van nieuwbouwprojecten kunnen juist weer reden zijn om de offerteduur te verlengen. Recent hebben Argenta, Centraal Beheer, NIBC en Vista wijzigingen op dit punt doorgevoerd. 

Stabiele hypotheekrente

Vorige week was een hectische week op de beurzen. De Italiaanse regering liet dinsdag weten niets te willen veranderen aan de begrotingsplannen, die eerder door de Europese Commissie werden afgekeurd. Woensdag meldde het CBS de kleinste groei van de Nederlandse economie in ruim twee jaar. De Duitse economie liet zelfs een krimp zien. Donderdag ontmoette premier May veel weerstand bij de presentatie van het Brexitakkoord in het Britse parlement. Dit weekend ten slotte, kwamen de VS en China niet nader tot elkaar op de jaarlijkse APEC-top, het economische samenwerkingsverband voor Aziatische landen en landen grenzend aan de Grote Oceaan. Door alle onrust daalde de rente op de kapitaalmarkt en bleef daarmee op een laag peil staan. De hypotheekrente is de laatste vier, vijf weken zeer stabiel te noemen. Vorige week waren er erg weinig rentewijzingen door geldverstrekkers. Wel maakte ASN Bank, onderdeel van Volksbank (SNS en BLG), als zesde nieuwe geldverstrekker van dit jaar zijn entree. De nieuwe aanbieder gaat mee in de trend, waarbij klanten rentekorting krijgen als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd. 

Drukke decembermaand

Opvallend is dat het aantal hypotheekaanvragen via HDN de laatste vier weken lager ligt dan in dezelfde weken van 2016 en/of 2017. Mogelijk dat consumenten en adviseurs wachten met het indienen van bepaalde aanvragen tot de leennormen 2019 beschikbaar komen. Obvion kondigde als eerste geldverstrekker aan vanaf 1 december de nieuwe verhoogde NHG-normen te kunnen offreren. De Hypotheekshop verwachten dat de komende tijd meer geldverstrekkers hiermee zullen komen. Daarmee zou de laatste maand van dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, wel eens een ouderwets drukke maand kunnen gaan worden. 

Bron: De Hypotheekshop