WOZ-waarde gaat minder meetellen bij vaststelling huurprijs

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter (kale huur) van woningen in de vrije huursector van NVM-verhuurmakelaars komt in het derde kwartaal uitkomt op € 13,02, een stijging van 10,2% op jaarbasis.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers transactiedata huurwoningen vrije sector van Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en NVM over het derde kwartaal van 2020. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt doordat er veel meer (duurdere) appartementen zijn verhuurd. Opvallend is dat de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter van gestoffeerde (1,9%) en gemeubileerde (0,9%) woningen nauwelijks zijn gestegen. Het aantal verhuurtransacties is in het derde kwartaal opnieuw gestegen. In totaal werden ruim 9.000 ‘kale’ huurtransacties geregistreerd en bijna 2.500 huurtransacties van gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Aanhoudende druk

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er veel beweging op de huurmarkt. ‘Veel buitenlandse werknemers van grote internationale bedrijven zijn vanwege het coronavirus terug gegaan naar hun thuisland. De aanhoudende druk op de huurmarkt zorgt er voor dat vrijgekomen huurwoningen opnieuw worden verhuurd. Tijdens de eerste golf waren mensen terughoudend bij het inplannen van bezichtigingen, maar nu blijven de aanvragen binnenstromen.’ Het aantal verhuurtransacties van gestoffeerde woningen ligt zelfs 20% hoger dan vorig jaar. Het gaat deels om woningen die voorheen via Airbnb verhuurd werden en nu (al dan niet tijdelijk) op de vrije huurmarkt aangeboden worden. VGM NL-voorzitter Eric Verwey vult aan: ‘De oplevering van nieuwbouwprojecten zorgt zowel voor een toename van het aantal verhuurtransacties als een stijging van de gemiddelde huurprijs per vierkante meter. Dit kwartaal zijn er meer kleinere nieuwbouwappartementen verhuurd. Voor beleggers is het interessant om in de woningmarkt te investeren, met name de buitenwijken van grote steden en de omliggende plaatsen zijn in trek.’

De belangrijkste landelijke ontwikkelingen in de vrije huursector in het derde kwartaal zijn:

  • de gemiddelde (kale) huurprijs per vierkante meter lag in het derde kwartaal 2020 voor woonhuizen op € 10,06 (+8,3%) en voor appartementen op € 14,42 (+7,4%).
  • de gemiddelde huurprijs – vrije sector – bedroeg in het derde kwartaal 2020 € 1.142,-.
  • de huurprijs voor gestoffeerde woningen ligt nu op € 17,34 per vierkante meter.
  • in het gemeubileerde segment is de huurprijs € 20,57 per vierkante meter.
  • de regionale verschillen zijn groot. Naast marktwerking spelen bij deze verschillen ook andere factoren zoals aantallen transacties, locatie en toevoeging van nieuwbouw een rol.
  • het aantal door NVM en VGM NL geregistreerde verhuurtransacties (vrije sector, kale huur) bedroeg ruim 9.000.

De cijfers wijken af van die van Pararius, dat vorige maand een landelijke daling van de huuprijzen meldde. Dit verschil is te verklaren door het feit dat Pararius vooral gestoffeerde en gemeubileerde appartementen verhuurt (90% van het totale aanbod). Bij de NVM bedraagt het aandeel verhuurtransacties van gestoffeerde/gemeubileerde huurwoningen slechts 21% en heeft 79% betrekking op ‘kale’ huurwoningen. De huurprijzen van ‘kale’ huurwoningen zijn  sterker gestegen dan de huurprijzen van gestoffeerde/gemeubileerde huurwoningen.