NVM: huurprijzen stijgen, maar niet overal

390
WOZ-waarde
De WOZ-waarde is dit jaar met gemiddeld met 17% gestegen.

De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter kale huur is in het tweede kwartaal van 2021 – vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 – gemiddeld met 5,2% gestegen voor woonhuizen en 6,3% voor appartementen.

Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen van Vastgoedmanangement Nederland (VGM NL) en NVM. Nieuwe huurders betaalden een gemiddelde huurprijs van € 10,12 per m2 per maand voor woonhuizen en van € 14,80 voor appartementen.

Hoes: ‘logisch gevolg van beleid’

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes staat de vrije sector-huurmarkt – net als de koopwoningmarkt – onverminderd onder druk: “De krapte neemt elk kwartaal verder toe, onder meer doordat een koopwoning voor een steeds groter wordende groep mensen onbereikbaar wordt en zij zich noodgedwongen tot de vrije sector-huurmarkt wenden. Combineer dit met de zelfbewoningsplicht die steeds meer gemeenten invoeren waardoor beleggers (zowel particulier als institutioneel) minder in de vrije sector investeren en een prijsstijging is een logisch gevolg.

Daling huurprijzen Amsterdam

De huurprijzen stijgen echter niet overal meer; in enkele gemeenten en huursegmenten stabiliseren ze. Met name de regio Amsterdam (waartoe ook Amstelveen en Almere behoren) laat ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 een stabilisatie zien. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalden de huurprijzen zelfs iets.

Daar tegenover staan gemeenten als Rotterdam (+25,9%), Den Haag (+9,6%), Eindhoven (+8,3%), Haarlem (8,0%) en Utrecht (6,9%) waar de prijzen stijgen. Rotterdam is een uitschieter doordat hier dit kwartaal een groot luxueus wooncomplex is opgeleverd, wat de gemiddelde transactieprijs flink omhoog trekt

Verder valt op dat de huurprijzen van bestaande bouw minder hard stijgen dan die van nieuwbouw. Dat geldt ook in zeer sterk stedelijke gebieden; hier stijgen de huurprijzen minder hard dan in minder sterk stedelijke gebieden. Ook verschilt het per oplevervorm: kale en gestoffeerde woningen stegen over het algemeen in prijs, terwijl gemeubileerde woningen gemiddeld stabiel bleven of zelfs een huurprijsdaling lieten zien.

‘Spanning is groot’

Als gevolg van onvoldoende aanbod zijn de huurprijzen voor nieuwe huurders dit kwartaal weer gestegen”, zegt Sander Groot, voorzitter van VGM NL. “Ook in de vrije sector huur hebben we te maken met krapte. Uit onze transactiedata huurwoningen blijkt dat de spanning ook in dit kleine en cruciale deel van de woningmarkt groot is. Hierbij zien we echter ook dat investeerders zoals institutionele en private beleggers, die hun portefeuilles laten beheren door onze leden, een lange termijn beleggingshorizon hebben.

“We registeren huurprijzen bij wederverhuur. Hierbij zien we dat in deze prijsvorming, naast de dan geldende markthuur, ook rekening wordt gehouden met de gedane (duurzaamheids-) investeringen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en betaalbaarheid zodat er een stabiele, langere huurovereenkomst met een huurder ontstaat. Meer bouwen blijft echter de enige oplossing om de krapte in de vrije sector te beperken. Onze opdrachtgevers zijn bereid te investeren in (nieuwbouw) vrije sector-huurwoningen mits regulering binnen de perken blijft.”

Eerder meldde Pararius dat de huurprijzen in de vrije sector gemiddeld genomen juist zijn gedaald.