housebuilding-1005491_1280_0

In het tweede kwartaal van 2019 is het aantal verkochte woningen voor het eerst in twee jaar gestegen. Dat meldt de NVM in zijn kwartaalcijfers, die vandaag zijn gepubliceerd.

In het tweede kwartaal van 2019 is het aantal verkochte woningen voor het eerst in twee jaar gestegen. Dat meldt de NVM in zijn kwartaalcijfers, die vandaag zijn gepubliceerd.

In totaal verkochten NVM-makelaars 1,9% meer woningen dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het gaat om 39.200 woningen, 700 meer dan een jaar eerder.

De transactieprijs is in het tweede kwartaal toegenomen met 7,4% vergeleken met een jaar eerder, tot een gemiddelde prijs van 308.000 euro. Daarmee is opnieuw een record gebroken op de Nederlandse woningmarkt, maar de prijsstijgingen vlakken wel verder af.

Sterke verschillen

De NVM benadrukt dat de landelijke cijfers niet alles zeggen. Er bestaan nog altijd grote verschillen. Zo zijn de regionale verschillen in het aantal transacties en de transactieprijs onverminderd groot. Vooral in de regio rond Amsterdam veranderden veel woningen van eigenaar. Lelystad noteerde de grootste plus: ruim 31% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat ook opvalt is dat vooral de verkoop van woningen buiten de Ring zijn verkocht. Omdat deze gemiddeld genomen goedkoper zijn dan huizen binnen de Ring, neemt de gemiddelde transactieprijs in Amsterdam niet langer toe, maar is deze licht gedaald, met 4%. De prijzen in het topsegment van de Amsterdamse woningmarkt lijken daarmee het plafond bereikt te hebben.

Ook zijn er sterke verschillen tussen het type woning en de prijsklasse. Alleen in vrijstaande woningen is een lichte daling van 0,9% te zien in het aantal transacties. Van alle andere woningtypen zijn er meer verkocht. Wat prijsklasse betreft zit de toename van de verkopen vooral in het segment 300.000 tot 750.000 euro. In de prijsklasse tot 200.000 euro is sprake van een sterke daling van het aantal transacties. Dit komt de NVM mede door de sterk gestegen prijzen in de afgelopen jaren. Van huizen duurder dan een miljoen euro zijn er in het tweede kwartaal 13% meer verkocht dan een jaar eerder.

Nieuwbouw duur

De NVM-cijfers laten ook zien dat er minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht (13%) dan in dezelfde periode vorig jaar. “Dit is de grootste daling in een periode van continue daling van de verkopen die nu al zes kwartalen op rij duurt”, zegt NVM-voorzitter Jaarsma. “De daling is het gevolg van de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg namelijk in het tweede kwartaal naar 387.000 euro; dat is een toename van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem.”

De prijsstijging komt door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt”, aldus Jaarsma.

De NVM noemt het algemene beeld van de woningmarkt goed, maar maakt zich wel zorgen om de hoge prijzen van nieuwbouw.

Bron: NVM