verhuren van vastgoed

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars en taxateurs (NVM) heeft op 1 januari het door de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) ontwikkelde online biedsysteem Biedopdezewoning.nu (BODW) overgenomen, om dit landelijk uit te rollen.

Yme Bosma namens de NVM: “Het is een eerlijke manier van verkopen die bovendien gemiddeld genomen tot de beste opbrengst leidt. Door BODW te integreren met het reeds bestaande NVM Online Bieden, kunnen vanaf nu alle NVM-makelaars dezelfde dienst aanbieden. De eerste resultaten laten zien dat verkopers en kopers dit product erg waarderen”.

Inzicht in biedingen

BODW werd in mei 2018 geïntroduceerd in Amsterdam. Vanwege de grote vraag worden veel woningen in Amsterdam via traditionele gesloten biedingen of bij inschrijving verkocht. Kopers weten dan echter niet wat de andere biedingen zijn en dus niet of ze net te weinig of veel te veel bieden. Sommige woningzoekers weigeren daarom om aan inschrijvingen deel te nemen. Daarom ontwikkelde de MVA een nieuw online biedsysteem. Door biedingen online te tonen, krijgt iedereen inzage in de prijsvorming. Zo kunnen kopers beslissen of en hoeveel ze willen bieden, en verkopers of en aan welke bieder ze willen verkopen. De eerste ervaringen zijn positief: sinds de lancering zijn in Amsterdam ruim 200 woningen via BODW verkocht.

“Digitalisering is onvermijdelijk, ook voor de makelaardij. Dat betekent dat de makelaar van de toekomst innovatie moet omarmen”

Sven Heinen

Online bieden vooral bij populaire woningen

Online bieden is vooral geschikt voor woningen waar veel vraag naar is. In eerste instantie beslist de verkoper in samenspraak met de makelaar of er ook online geboden kan worden, omgekeerd kunnen woningzoekers BODW ook triggeren door online een bieding uit te brengen. Zo ondersteunt het systeem kopers, verkopers en hun makelaars bij de prijsvorming.

Lees ook: Nieuwe tool maakt online bieden mogelijk

Online bieden is overigens niet hetzelfde als online veilen. Anders dan bij veilen heeft de bieder geen verplichting om af te nemen. Ook de verkoper staat het vrij om te kiezen of en met welke bieder in zee wordt gegaan. Bovendien is het hoogste bod niet altijd het beste bod. Zo kan het hoogste bod een hoog financieringsvoorbehoud hebben, of andere aanvullende voorwaarden die minder aantrekkelijk zijn dan bij een concurrerend, lager bod. Bij BODW worden alleen de geboden prijzen inzichtelijk op een biedladder.

Bron: NVM