Het proces rondom de aan- en verkoop van woningen moet transparanter. Dat stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van BZK in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister zijn de biedingsmethoden bij woningverkopen zowel voor- als achteraf niet altijd duidelijk. Dat maakt het mogelijk dat in sommige gevallen niet het belang van de koper of verkoper wordt gediend, maar het belang van de makelaar zelf. In sommige gevallen wordt tussentijds informatie gedeeld over gesloten biedingen, of worden niet alle ontvangen biedingen doorgegeven aan de verkoper. Dit is in strijd met de erecode van NVM, VBO en VastgoedPro. Ollongren maakt zich hier zorgen over en gaat de komende tijd gesprekken voeren met de brancheorganisaties.

‘Stappen vanuit de sector niet voldoende’

Ollongren: “De beperkte transparantie rond het biedingsproces en het verschil in toegang tot beschikbare woningen is onwenselijk. Het vinden van een woning is in deze oververhitte markt al lastig genoeg. Kopers en verkopers moeten er van op aan kunnen dat de makelaar een integere rol speelt. Het is goed dat er vanuit de sector stappen worden gezet, maar er is meer nodig. Het moet transparanter.”

Openheid over spelregels biedingsproces

Kajsa Ollongren, demissionair minister van BZK. – Foto: Rijksoverheid

De minister wil dat makelaars voortaan duidelijk zijn richting kopers en verkopers over de spelregels van het biedingsproces. Ollongren wil dat ze voor- én achteraf openheid geven over de naleving daarvan. Verkopers dienen inzicht te krijgen in alle biedingen die zijn ontvangen. Ook kopers moeten inzicht kunnen krijgen in het verloop van het biedingsproces als zij een bod hebben gedaan op een huis.

Daarnaast moeten alle woningzoekenden toegang krijgen tot dezelfde informatie over beschikbare woningen. Nu zijn makelaars eerder op de hoogte van het nieuwe aanbod. Daardoor krijgen enkel de potentiële kopers die door deze makelaars worden geholpen de mogelijkheid om dat huis te bezichtigen en een bod te doen.

Notaris bij loting nieuwbouwwoningen

Ook bij de verkoop van nieuwbouwwoningen moet het proces transparanter. Hier blijkt volgens de minister uit signalen dat projectontwikkelaars niet altijd transparant zijn over de gevolgde lotingsprocedure. Nieuwbouwwoningen worden soms gegund aan mensen uit het eigen netwerk, waardoor andere geïnteresseerden geen eerlijke kans maken. Tevens worden woningen soms toegekend op basis van de vermogenssituatie van de kopers. Om het lotingsproces transparanter te maken, moet de inrichting van de procedure op voorhand duidelijk zijn. De loting dient plaats te vinden in de aanwezigheid van een notaris.

Initiatieven brancheorganisaties onder de loep

De komende tijd gaat de minister met de betrokken partijen en brancheorganisaties in gesprek om te bepalen welke stappen er gezet moeten worden om de markt transparanter te maken. Zo kan digitalisering van het biedingsproces in een open of gesloten vorm helpen om meer transparantie te organiseren. Ook wordt er gekeken naar de initiatieven die al genomen worden door de brancheorganisaties.

Lees ook: Haarlemse start-up komt met software voor ‘eerlijke biedingen’

Tool Online Bieden nauwelijks gebruikt

NVM-makelaars kunnen nu al gebruik maken van systemen als Move en NVM Online Bieden om processen en biedingen vast te leggen. Uit een reactie van de NVM tegenover RTL Nieuws blijkt echter dat negen op de tien NVM-makelaars geen gebruik maken van deze tool. NVM geeft aan dat zij hun leden ervoor enthousiasmeren, maar het niet kunnen en willen verplichten. Een verplichting zou namelijk een te grote inbreuk zijn op de keuzevrijheid van de woningeigenaar.

Ook zonder deze digitale middelen kan transparantie gegeven worden. Zo heeft de VBO aangegeven potentiële kopers inzicht te willen geven in het biedingsproces door achteraf informatie te delen. Op die manier kunnen bieders in de toekomst achterhalen wat er uiteindelijk met een huis is gebeurd waarop zij een bod hebben gedaan.

Vragen aan de verkoopmakelaar

Daarnaast kunnen ook verkopers aan makelaars vragen stellen over hun werkwijze en het bieden van transparantie. Met Vereniging Eigen Huis wordt er momenteel gewerkt aan een aantal vragen die verkopers kunnen stellen aan hun verkoopmakelaar en hoe verkopers daarover te informeren. Dit in de hoop dat wanneer meer verkopers deze vragen stellen, meer makelaars aangemoedigd worden om hun biedingsproces transparant in te richten.

Misstanden melden

De minister roept kopers en verkopers die met misstanden te maken krijgen op hiervan melding te doen of een klacht in te dienen.