Vastgoed Actueel Rotterdam Middelland

Naast grote steden hebben tientallen gemeenten een zelfbewoningsplicht om het opkopen van woningen door beleggers te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant.

Dit bericht is geüpdatet op 19 november 2021

Uit de enquête blijkt dat van de 222 (van de 352) gemeenten die hebben meegedaan, zo’n 130 gemeenten (60%) al gebruikmaken van een zelfbewoningsplicht van nieuwbouwhuizen. Van de gemeenten die nog niet zo’n maatregel hebben, heeft bijna een derde concrete plannen om die alsnog in te voeren, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het merendeel van de gemeenten die een zelfbewoningsplicht hanteren, houdt die maatregel aan voor nieuwbouwhuizen tot een bepaalde koopsom, bijvoorbeeld voor sociale koop (tot € 200.000) of de maximale Nationale Hypotheek Garantie van € 325.000. Maar bijvoorbeeld in Vught geldt de zelfwoonplicht voor woningen tot € 600.000.

Volgens de Volkskrant combineren veel gemeenten de zelfbewoningsplicht met een antispeculatiebeding. Dan mag een huis gedurende een bepaalde periode niet worden doorverkocht.

‘Gemeentes riskeren rechterlijke procedure’

Voorzitter Jack de Vries van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, zegt tegen BNR dat gemeentes een rechterlijke procedures tegemoet kunnen zien wanneer ze gemeentebreed een zelfbewoningsplicht invoeren om beleggers te weren van de oververhitte woningmarkt. Volgens De Vries is de zelfbewoningsplicht die gemeenten voor de volledige gemeente willen invoeren ‘feitelijk in strijd met de wet’.

Rotterdam: zelfbewoningsplicht tot € 355.000

Eerder deze week werd bekend dat Rotterdam een zelfbewoningsplicht gaat invoeren voor woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000. De plicht geldt vanaf 1 januari in zestien wijken. Voor nieuwbouw is de zelfbewoningsplicht al van kracht in de stad.

Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad die regels invoert rond opkoopbescherming. Daarmee willen de gemeenten voorkomen dat beleggers woningen opkopen en tegen hoge prijzen verhuren. Vanaf 1 januari gaat een wetswijziging in die het mogelijk maakt een zelfbewoningsplicht in te voeren. Het gemeentebestuur van Rotterdam geeft aan dat de maatregel vooral bedoeld is om kwetsbare wijken leefbaar te houden.

In Rotterdam zijn veel woningen opgekocht door beleggers. Dat blijkt uit cijfers die omroep Rijnmond heeft opgevraagd bij het Kadaster. In het stadsdeel Charlois gaat de helft van de verkochte huizen naar investeerders. Meerdere wijken in Charlois vallen onder de zestien wijken die de gemeente heeft aangewezen. In de hele stad is ruim 13% van de woningen in het bezit van beleggers.

Verhuur aan arbeidsmigranten

Maar ook in de omgeving van Rotterdam zijn veel huizen opgekocht door mensen die er niet gaan wonen. In de volkswijk Schiedam-Oost is 46% van de woningen in handen van beleggers. Veel huizen zijn er opgesplitst door huisjesmelkers om ze te verhuren aan arbeidsmigranten, meldt Rijnmond. Ook het gemeentebestuur van Schiedam zegt te kijken naar mogelijkheden voor opkoopbescherming.

Uitzonderingen zelfbewoningsplicht

Overigens zijn er uitzonderingen: een woning mag wel door een direct familielid gehuurd worden. Bij vertrek naar het buitenland mag een woningeigenaar ook het huis verhuren. Daarvoor is dan wel een vergunning nodig.

Ook andere grote steden zoals Utrecht, Tilburg en Den Haag bekijken of en hoe ze opkoopbescherming vanaf 1 januari gaan invoeren.

Lees ook: Grote steden willen opkoopbescherming voor de hele stad