ceo funda
Formeel moet de NVM Holding de strategie nog goedkeuren in de aandeelhoudersvergadering. Funda gaat het plan daarna uitwerken. - Foto: funda

De Amerikaanse investeringsmaatschapij General Atlantic heeft opnieuw interesse getoond voor een minderheidsbelang in funda. De private-equitypartij had twee jaar geleden ook al belangstelling voor het woonplatform, maar toen hield meerderheidsaandeelhouder NVM de boot af.

‘Ze hebben destijds schriftelijk hun belangstelling voor een deelname duidelijk gemaakt met redenen waarom ze geïnteresseerd zijn. En dat hebben ze nu weer gedaan’, zegt makelaar Marcel de Groot tegen het FD. Hij is voorzitter van een stichting van individuele makelaarskantoren met een minderheidsbelang in Funda.

DPG wil graag

De NVM heeft haar leden vorige week op de hoogte gesteld van nieuwe interesse in Funda. In een door voorzitter Onno Hoes ondertekende brief, in handen van het FD, staat dat ‘twee externe partijen, zowel in het openbaar als vertrouwelijk’, de afgelopen weken interesse toonden in een ‘(mede)aandeelhouderschap’ van Funda. Een woordvoerder van de NVM wil niet zeggen om welke twee partijen het gaat. Topman Erik Roddenhof van uitgeverij DPG Media liet onlangs in een interview met BNR weten dat hij funda graag zou inlijven. Hij noemde dat ook ‘onhaalbaar’ vanwege desinteresse bij de mogelijke verkoper.

Het algemeen bestuur van de NVM heeft toegezegd om in de komende ‘twaalf tot achttien maanden’ tot visie en besluitvorming te komen over de toekomst van de aandeelhoudersstructuur. Bij de oprichting van funda is een deel van de aandelen ondergebracht in de Stichting Administratie Kantoor funda (STAK), die certificaten (winstrechten) op deze aandelen heeft uitgegeven. Op dit moment hebben meer dan 2.000 NVM leden en NVM makelaars/-taxateurs certificaten funda. Een deel van de certificaathouders wil namelijk na ruim 20 jaar van de certificaten af.

Uber en Adyen

General Atlantic is bekend van beleggingen in techbedrijven als Uber en behoorde tot de eerste aandeelhouders van de Nederlandse betaaldienst Adyen. De investeringsmaatschappij liet funda twee jaar geleden waarderen op €240 miljoen en zou toen een belang van 25% tot 40% in de huizensite willen nemen. Welke waardering General Atlantic nu op Funda plakt is onduidelijk. De Groot wil niets kwijt over de inhoud van de brief die hij ontving. General Atlantic was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Funda-bestuursvoorzitter Quintin Schevernels verwijst voor een reactie door naar de aandeelhouders.

Funda krijgt meer dan 5 miljoen zoekopdrachten per maand en werkt de laatste jaren aan verbreding van de dienstverlening.