aerial-view-3710780_1280

De gemiddelde landelijke huurprijsstijging is in het tweede kwartaal van 2019 verder afgezwakt. Dat meldt Pararius in de Huurmonitor.

De gemiddelde landelijke huurprijsstijging is in het tweede kwartaal van 2019 verder afgezwakt. Dat meldt Pararius. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector namen met slechts 3,1 procent toe. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging die Pararius heeft gemeten sinds het tweede kwartaal van 2015.

De afnemende huurprijsstijging ligt in de lijn der verwachting. Sinds het tweede kwartaal van 2018 liep de gemiddelde prijsstijging niet verder op en in het vierde kwartaal van 2018 kwam de prijsstijging voor het eerst in drieënhalf jaar weer onder de vijf procent uit. “De vraag naar woningen is nog steeds groter dan het aanbod, maar er zit een grens aan wat mensen kunnen en willen betalen”, verklaart Jasper de Groot, directeur van Pararius. “Door de oplopende prijzen vallen steeds meer woningen buiten het middensegment. In die prijscategorie zijn minder gegadigden. De prijzen stijgen dus nog wel, maar een gemiddelde stijging van 3,1% is dan gering.”

De landelijke huurprijsstijging is wederom een stuk lager dan die op de koopmarkt. Volgens de kwartaalcijfers van de NVM nam de transactieprijs van verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2019 met 7,4 procent toe.

De vierkantemeterprijs van een verkochte woning steeg met 6,3 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Amsterdam dempt Nederlandse huurprijsstijging

In Amsterdam stegen de prijzen met slechts 2,8 procent. Omdat er daar relatief veel woningen te huur worden aangeboden, heeft dat een dempend effect op de gemiddelde landelijke huurprijs. Landelijk gezien betaalden nieuwe huurders in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld € 16,31 per vierkante meter per maand. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging op 5,5 procent uit (€ 14,53).

Hoogtepunt nog niet bereikt in middelgrote steden

Eindhoven is de enige grote stad waar de prijzen sterk stegen. Daar stegen de prijzen met 7,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden € 14,73 per vierkante meter per maand, nog altijd bijna tien euro onder de gemiddelde vierkantemeterprijs in Amsterdam. De prijzen zijn hier dan ook nog relatief laag in vergelijking met andere grote steden. “Er zit nog rek in de prijzen, en dat laten onze cijfers hier mooi zien”, verklaart De Groot.

Eindhoven is niet de enige stad waar de prijzen nog toenemen: in enkele middelgrote steden is het hoogtepunt ook nog niet bereikt. In Breda namen de vierkantemeterprijzen het afgelopen kwartaal met 10,7 procent toe tot € 13,88. Ook in Hilversum namen de prijzen toe. Nieuwe huurders betaalden hier € 15,81 per vierkante meter per maand, 11,1 procent meer.

In Dordrecht en Schiedam , beiden een alternatief voor Rotterdam, stegen de huurprijzen met respectievelijk 11,4 procent en 13,3 procent. Nieuwe huurders betaalden in het tweede kwartaal van dit jaar € 12,74 per vierkante meter per maand in Dordrecht en € 13,04 voor een woning in Schiedam. Dit is nog altijd ruim drie euro minder dan de vierkantemeterprijs in Rotterdam (€ 16,30).

 

Eengezinswoningen stijgen sneller in prijs

Eengezinswoningen stijgen sneller in prijs dan appartementen. Het afgelopen kwartaal steeg de prijs van een eengezinswoning met gemiddeld 9,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Appartementen zijn qua vierkantemeterprijs nog steeds veruit het duurst. Nieuwe huurders betaalden het afgelopen kwartaal € 17,78 per maand. Dat is een stijging van 1,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018.

 

Bron: Pararius