Calcasa prijzen koopwoningen
Prijsstijging per dag in het afgelopen kwartaal per gemeente. - Bron: Calcasa

Koopwoningen zijn in het afgelopen kwartaal gemiddeld € 28.500 duurder geworden, dat komt neer op een prijsstijging van € 313 per dag. Niet eerder gingen de prijzen van koopwoningen zo hard omhoog, becijferde technologiebedrijf Calcasa.

Alhoewel sprake is van grote onderlinge verschillen, is de gemiddelde woningprijs in iedere Nederlandse gemeente in het afgelopen jaar met tenminste het bruto modaal jaarinkomen gestegen. Door de enorme prijsstijging doorbrak de gemiddelde woningprijs in Nederland voor de eerste keer de grens van € 400.000 en staat nu op € 417.000.

Volgens Calcasa stijgen de huizenprijzen sinds het derde kwartaal van 2013. Calcasa: “De eerste jaren was de stijging beperkt. Tot 2016 kwam er € 24 per dag bij. In de drie daaropvolgende jaren namen ze gemiddeld met € 60 per dag toe.”

Sinds het begin van de coronapandemie, waarvan eerst werd gedacht dat deze een dempend effect op de prijzen zou hebben, worden huizen juist steeds duurder. “Sinds maart 2020 met gemiddeld € 144 per dag”, weet Calcasa. “Daarbij speelt de gemiddelde prijsstijging in het afgelopen kwartaal een belangrijke rol.”

Lees ook: Verschil huizenprijzen het grootst in Amsterdam en Den Haag

Provinciale verschillen

De onderlinge prijsverschillen per provincie zijn groot. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland lieten tussen medio 2020 en medio 2021 de grootste prijsstijging zien. De prijsstijging varieerde in deze periode van € 153 tot € 134 per dag. In het afgelopen kwartaal stegen de prijzen in Gelderland met € 275 per dag. Een ongekende stijging ten opzichte van de periode ervoor, die echter in het niet valt bij de prijsontwikkeling in de provincies Utrecht (€ 505 per dag) en Noord-Holland (€ 462 per dag).

Woningen in de provincies Zuid-Holland en Flevoland lieten in het afgelopen kwartaal ook grotere prijsstijgingen zien met respectievelijk € 308 en € 286 per dag. Alleen in de provincies Drenthe en Limburg bedroeg de prijsstijging in het afgelopen kwartaal niet meer dan € 200 per dag.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Prijsstijging per dag in het afgelopen kwartaal en afgelopen jaar per provincie. – Bron: Calcasa

Sterkste prijsstijging in Utrecht

Van de vier grote steden namen de prijzen in Utrecht het sterkst toe. De prijsstijging per dag kwam in het afgelopen kwartaal op € 460 per dag uit. Kijkend naar de prijsontwikkeling in het afgelopen jaar was de dagelijkse prijsstijging in Utrecht € 220. Amsterdam zit relatief dicht bij de ontwikkeling van Utrecht. De prijzen in de hoofdstad stegen het afgelopen kwartaal met € 440. Een huiseigenaar in Amsterdam “verdiende” in het afgelopen jaar € 200 per dag met het hebben van een woning.

In de gemeenten Den Haag en Rotterdam lag de dagelijkse prijsontwikkeling iets lager met € 285 per dag in het afgelopen kwartaal, en respectievelijk € 160 en € 150 per dag in het afgelopen jaar. In 113 van de 355 gemeenten in Nederland bedroeg de rijsstijging per dag meer dan € 300. De gemeenten Den Bosch en Leiden zijn voorbeelden van gemeenten waar de prijsstijging iets meer dan € 300 per dag bedroeg. In steden als IJsselstein en Haarlem was dit meer dan € 400 per dag en in Amstelveen en Huizen was dit meer dan € 500 per dag.

Doorsnee woning kost in Bloemendaal € 1.016.000

Voor het eerst is er ook een gemeente waar de prijs voor een doorsnee woning door de grens van € 1 miljoen is gegaan. In het Noord-Hollandse Bloemendaal ligt de gemiddelde prijs van een woning nu op € 1.016.000. In het bijna 23.000 inwoners tellende villadorp werd een woning dagelijks zo’n € 870 meer waard.

Download het rapport op de website van Calcasa