Raad van State huurtoeslagplannen
Met het negatieve advies van de Raad van State is de kans groot dat de hervorming van de huurtoeslag voorlopig van tafel gaat. - Foto Canva

Het wetsvoorstel voor hervorming van de huurtoeslag kan in zijn huidige vorm niet doorgaan. Die harde conclusie trekt de Raad van State in een advies over de huurtoeslagplannen van het kabinet. Dat meldt het FD.nl. Minister Hugo de Jonge moet het voorstel volgens de RvS aanpassen.

Het hoogste adviesorgaan van de regering constateert dat grote groepen huurders er door de plannen om de huurtoeslag te versimpelen, in inkomen op achteruitgaan. De gehoopte vereenvoudiging wordt bovendien waarschijnlijk niet bereikt, blijkt uit waarschuwingen van de Belastingdienst. Die verwacht ‘een forse toename van vragen, klachten en bezwaren van burgers’ en concludeert dat het wetsvoorstel waarschijnlijk niet uitvoerbaar is.

De uitspraak van de Raad van State over de huurtoeslagplannen lees je hier

De Jonge: invoering huurtoeslagplannen ‘snel’ opnieuw wegen

Met het negatieve advies van de Raad van State is de kans groot dat de hervorming van de huurtoeslag voorlopig van tafel gaat. Ook coalitiepartijen twijfelen aan het plan. Dat meldde het FD zondag al. Minister De Jonge laat in een reactie weten dat hij de invoering van de normhuren opnieuw gaat wegen. Dat wil hij volgens het FD snel doen, naar verwachting half februari, ‘gezien het belang van duidelijkheid voor deze kwetsbare groep’. Dan moet ook duidelijk worden wat er met de andere maatregelen in het wetsvoorstel gebeurt.

Twee derde huurders slechter af met fictieve normhuur

Volgens de plannen van het kabinet zou de huurtoeslag alleen afhankelijk worden van iemands inkomen en niet meer van de daadwerkelijk betaalde huur. Er moest een fictieve ‘normhuur’ komen, voor de meeste huurders is dat € 520. Hoe lager het inkomen, des te groter het deel van deze normhuur dat mensen terugkrijgen.

Die normhuur is voordelig voor mensen met lage huren, maar wie een hogere huur heeft of hoge servicekosten, gaat erop achteruit. In eerste berekeningen van het kabinet waren circa 300.000 huishoudens met de nieuwe huurtoeslag slechter af. Daar stonden 1,2 miljoen huishoudens tegenover die erop vooruitgingen. Dat zijn lage inkomens met lage huren, studenten die recht op huurtoeslag krijgen en mensen met lage inkomens en huren boven de maximale huurgrens (€ 808) die nu geen huurtoeslag krijgen, en straks wel.

Pararius en Vastgoed Belang al eerder kritisch

Maar uit een analyse door het Nibud kwam in het najaar een heel ander beeld naar voren. Twee derde van de huurders leverde in, relatief vaak gezinnen met kinderen. Pararius signaleerde twee weken geleden dat de geplande maatregelen er nu al toe leiden dat het aanbod van huurwoningen snel daalt. Stichting Vastgoed Belang waarschuwde in december vorig jaar al dat de plannen zouden leiden tot de verkoop van 25.000 middenhuurwoningen per jaar.

Lees ook: Pararius: geplande overheidsmaatregelen doen aanbod al dalen