BNR Bouwmeesters

Het (woningmarkt)beleid in Nederland is er sterk op gericht om de huur- en huizenprijzen hoog te houden en ze in veel gevallen zelfs verder te laten stijgen. Dat vindt RaboResearch-econoom Nic Vrieselaar.

Vrieselaar deed die uitspraak in de podcast BNR Bouwmeesters. In het programma van BNR legt Vrieselaar uit dat er een grote mismatch is tussen vraag en aanbod op de huizenmarkt, te meer omdat die vraag extra wordt opgezweept met allerlei regelingen.

“Naast de hypotheekrenteaftrek is er bijvoorbeeld de ‘jubelton’, een belastingvrije schenking voor het kopen van een huis. En er zijn startersleningen, een extra lening bovenop de gewone hypotheek.” ‘Douceurtjes’, stelt Vrieselaar. Als hij de baas zou zijn van de huizenmarkt, zou hij die direct afschaffen. “Politici pleiten in reactie op hoge huizenprijzen vaak voor ruimere leennormen voor starters. Maar gaan die inderdaad meer lenen, dan stijgen de prijzen in de huidige krappe markt alleen maar verder, waardoor een volgende generatie starters weer buiten de boot valt. Schaf startersleningen, de belastingvrije schenking voor een huis en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties af. En bouw de hypotheekrenteaftrek volledig af in ruil voor verlaging inkomstenbelasting.””

Beslisbevoegdheid van politiek naar toezichthouders

In BNR Bouwmeesters oppert de econoom daarom onder meer om de beslisbevoegdheid over de hypotheeknormen weg te halen bij de politiek en deze neer te leggen bij een toezichthouder, zoals DNB of AFM (met input van experts als Nibud en woningmarktdeskundigen). “Dat helpt hopelijk voorkomen dat leennormen steeds ruimer worden om ‘starters te helpen’, waarmee de huizenprijzen door ruimere kredietverlening nog verder stijgen en je een vicieuze cirkel creëert”, aldus Vrieselaar.

BNR Bouwmeesters deel 1

In deel 2 van BNR Bouwmeesters stelt woningmarktanalist Maartje Martens van Housing Analysis dat De Nederlandsche Bank (DNB) een blinde vlek heeft voor de huursector.