Stijging aantal hypotheekrenteaanvragen

Het wekelijkse aantal hypotheekaanvragen bereikt een recordhoogte sinds de corona-maatregelen van kracht zijn. Daarmee zijn de 18.000 aanvragen de hoogste stand sinds de start van de meting van HDN in 2011.

Belangrijkste oorzaak is de hypotheekrenteverhoging. Desalniettemin verwacht de Hypotheekshop dat het recordaantal aanvragen van korte duur is.

Verpulvering record

Het gros van de hypotheekaanvragers sluit de hypotheek over, meldt ook HDN. Ze zetten de rente vast voor een lange periode tussen de 20 en 30 jaar. Daarmee stijgt het aantal oversluiters met 35 procent ten opzichte van de week daarvoor. Bovendien sluiten relatief veel starters een hypotheek af, omdat ze gedurende de coronamaatregelen minder concurrentie hebben van andere soorten huizenkopers.

Het aantal hypotheekaanvragen in maart heeft al het vorige record in november 2019 verpulverd. Waarschijnlijk stopt de teller op deze laatste dag van deze maand ongeveer op 60.000 aanvragen.

Tij keert

Toch verwachten makelaars dat het tij keert. Zij zagen het aantal woningbezichtigingen de afgelopen twee weken afnemen. Tegelijkertijd is de rente op de kapitaalmarkt vorige week gedaald; de hypotheekrente volgt meestal deze koers. Zodoende hebben de eerste hypotheekverstrekkers hun rente al weer naar beneden bijgesteld.

Hypotheekaanvragen

Er is momenteel dus een groot contrast tussen de huidige aanvraagpiek en de signalen voor de wat langere termijn. Mogelijk dat komende week meer duidelijkheid komt over het verloop van het coronavirus en de invloed op de woningmarkt.

Lees ook: Effecten coronavirus op woningmarkt onduidelijk, kopers wel onzeker