Vastgoed Actueel rente

Geldverstrekkers verhoogden in de afgelopen maand januari massaal de hypotheekrente. De Hypotheekshop telde maar liefst 103 renteverhogingen. Dat is het hoogste aantal sinds 2016.

Maar liefst twintig aanbieders verhoogden de afgelopen drie weken elke week hun tarieven. Lloyds bank is de enige grotere financier die dit jaar de rente nog niet een of meerdere keren heeft aangepast. Zelfs grootbanken als Rabobank en ING deden dit al drie keer in 2022. Het past volgens De Hypotheekshop in de trend van de laatste jaren, in gang gezet door de verdrievoudiging van het aantal actieve hypotheekaanbieders, waarbij geldverstrekkers steeds vaker hun tarieven wijzigen.

De rentewijzigingen zelf worden per keer echter beperkter: aanpassingen met 0,01%-punt tot 0,05%-punt worden steeds meer de norm.

Bron: De Hypotheker

Laatste record renteverhoging in april 2020

Het vorige recordaantal renteverhogingen (87) stamde uit april 2020: de eerste volle maand na het ingaan van de eerste lockdown. De Hypotheekshop: “In die eerste weken zat de schrik er goed in bij geldverstrekkers en dat blijkt niet alleen uit het hoge aantal verhogingen, maar ook uit de gemiddelde verhoging per aanbieder over de hele maand met 0,16%-punt. Deze gemiddelde verhoging ligt in de huidige maand, hopelijk de laatste maand met een lockdown, een stuk lager (0,09%-punt). Hoewel de 10- en 20-jaars rentes wel weer vergelijkbaar zijn, bevindt het totaalgemiddelde van de hypotheekrente (momenteel 1,56%) zich nog onder het niveau van maart 2020 (1,62%). Het laagterecord stamt overigens uit september vorig jaar (1,42%).”

Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheker

Van Bruggen Adviesgroep trekt dezelfde conclusies. Voor hypotheken met NHG steeg de gemiddelde rente 20 jaar vast met 0,10 procentpunt van 1,39% naar 1,49%. Voor hypotheken zonder NHG (t/m 100% marktwaarde) was de stijging 0,08 procentpunt, namelijk van 1,87% naar 1,95%. Idem De Hypotheker, die al op 21 januari signaleerde dat de stijgende hypotheekrente zijn entree lijkt te hebben gemaakt.

Lees ook: De hypotheekrente: gaat ’ie stijgen of niet?