renteloze lening
Foto: Canva

Huishoudens met lage inkomens hoeven vanaf 1 november geen rente te betalen op een lening om hun huis te verduurzamen. Deze renteloze lening is een van de maatregelen die de Rijksoverheid neemt om verduurzaming te versnellen en te helpen bij het verlagen van de energierekening.

Huishoudens met een koophuis en een verzamelinkomen tot € 45.014 euro per jaar kunnen vanaf 1 november bij het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening afsluiten tegen 0% rente om de woning te verduurzamen.

Extra steun

“We weten dat elke euro die je besteedt aan verduurzaming zichzelf terugverdient. Maar veel mensen hebben dat geld niet”, zegt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Juist daarom is een renteloze lening bij het Warmtefonds een uitkomst. Dit aanbod helpt gezinnen om de hoogte van de energierekening terug te dringen.”

De maatregel staat niet op zichzelf. Bij meerdere energiebesparende maatregelen subsidieert de overheid via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ongeveer 30% van de kosten. Ook krijgen gemeenten geld uit het Nationale Isolatieprogramma om inwoners zo goed mogelijk voor te lichten en te helpen bij energiebesparende oplossingen. Bij de aankoop van zonnepanelen krijgen woningeigenaren bijvoorbeeld de betaalde BTW terug.

Lees ook: ‘Grote vraag naar warmtepomp, toch blijft de cv-ketel de populairste warmtebron’

Laagdrempelige financiering

Het Nationaal Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. De afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een fonds dat de verduurzaming van woningen van eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) op grote schaal stimuleert. Het fonds helpt deze doelgroepen aan laagdrempelige financieringsmogelijkheden. Kredietverstrekkers, zoals banken, nemen deel in de financiering van het fonds.

De verlaagde rente voor mensen die per jaar minder dan € 45.014 per jaar verdienen blijft in ieder geval twee jaar gelden. Daarna wordt geëvalueerd of de maatregel langer nodig is. Voor de rente voor andere woningeigenaren gelden de normale mogelijkheden voor fiscale aftrek van de inkomstenbelasting.