tuin en werkkamer

Huizenzoekers willen de laatste maanden groter en groener gaan wonen dan voor de corona-uitbraak. Een tuin en werkkamer zijn ineens een stuk populairder geworden. Ook de trek uit de Randstad zet zich voort en lijkt zelfs wat sterker te worden.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van RTL Nieuws naar de woonwensen van mensen die door corona vaker thuis werken. Bijna de helft van hen zegt daar in de toekomst mee door te willen gaan.

Woonhuis en tuin populairder

RTL baseert zich onder meer op cijfers van Funda, waaruit blijkt dat vooral stedelingen minder tevreden zijn over hun woonsituatie. Of dat is versterkt is door corona kan Funda niet zeggen, omdat ze een zelfde vraag niet ook voor de crisis hebben gesteld. Van andere woonwensen is dat wel beken: tussen eind maart en eind juli werd ‘woonhuis’ 18% vaker aangevinkt dan de eerste maanden van dit jaar, terwijl ‘appartement’ juist 11 procent minder werd gekozen. Een woonhuis heeft vaker een tuin en werkkamer dan een appartement.

 

Daarnaast zijn tuinen een stuk populairder geworden. Sinds maart werd een tuin 22 procent vaker aangevinkt op Funda dan de eerste twee maanden van 2020. Uit een gebruikerspeiling van de huizensite blijkt zelfs dat meer dan de helft van de bezoekers het hebben van een tuin belangrijker vindt dan voorheen. Bij een studeerkamer vindt zeker 30% dat. In 2019 was een dergelijke trend niet te zien, meldt een woordvoerder van Funda erbij. “Dit is wel echt een forse stijging en we zien dat de trend zich nog steeds doorzet.”

Trek uit Randstad

De NVM zegt de stijging van de prijzen van  woningen met en zonder tuin en werkkamer niet te vergelijken, om de trend te kunnen bevestigen. Wel ziet de makelaarsvereniging dat de trek van de Randstad naar andere provincies, zoals Gelderland, Drenthe en Friesland, iets lijkt toe te nemen. Die trek is al sinds 2013 gaande. In het tweede kwartaal van dit jaar zag de NVM ‘een extra plusje in deze beweging’. Of dat helemaal komt door corona durft de vereniging niet te zeggen.

Flinke prijsstijging bij grote landelijke woningen

Ruim en landelijk wonen is de laatste jaren sowieso aan een opmars bezig. De gemiddelde vraagprijs van vrijstaande woningen met een flinke tuin lag in 2019 op 603.528 euro, tegenover 479.308 euro een jaar eerder, blijkt uit door RTL aangehaald onderzoek van Buitenstate, een samenwerkingsverband van 21 gespecialiseerde makelaars  in dit soort woningen. De gemiddelde vraagprijs van landelijk gelegen woningen steeg tot boven de € 600.000. Daarnaast daalt de gemiddelde verkooptijd van een woning in het buitengebied. De prijsstijging is groter dan die in populaire steden zoals Amsterdam, Haarlem en Utrecht.

Er was dus al een trend, maar die lijkt nu nog wat versterkt, ziet Linda Huisman van Buitenstate. “Onze webcijfers zijn verdubbeld: in maart is die toename ingezet en die cijfers zijn stabiel gebleven. Meestal heb je in de zomer echt een dip, maar de laatste maand is het nog steeds zo hoog.”