Ruim 15% meer nieuwbouwvergunningen in eerste kwartaal

167
nieuwbouwvergunningen

In het eerste kwartaal van 2021 werd voor de bouw van ruim 18.000 woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 15% meer dan in het eerste kwartaal van 2020. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers bouw van het CBS.

Het is het vijfde kwartaal op rij waarin het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen, in vergelijking met een jaar eerder, toeneemt.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor hoeveel woningen in de nabije toekomst gebouwd worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Omzet bouw

De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal van 2021 2,2% hoger dan een jaar eerder. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen was in het eerste kwartaal met bijna € 3,6 miljard 22 % hoger dan een jaar eerder.
In de eerste twee maanden van 2021 daalde de omzet, mede door de vorstperiode in februari. In maart herstelde de bouw zich en steeg de omzet met bijna 7 procent. De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie steeg in maart ook fors. Vergeleken met vorig jaar had het eerste kwartaal dit jaar een werkdag minder.

Weer op niveau

Dat er steeds meer vergunningen verleend worden is volgens hoogleraar Peter Boelhouwer positief. Volgens hem was dat ook nodig, want we hebben twee mindere jaren achter de rug. Twee jaar geleden nog geen 60.000 woningen die gebouwd werden, vorig jaar 66.000.

“De daling lijkt eruit, we zitten in een stijgende lijn” zegt Boelhouwer tegen RTL Nieuws. Dit jaar komen we weer op het niveau van twee jaar geleden”, aldus de hoogleraar woningmarkt. Hij waarschuwt wel dat we er nog niet zijn.

“Het is nog lang niet genoeg, dat is wel de conclusie. Als we deze kwartalen doortrekken, zitten we op iets meer dan 70.000 woningen voor het hele jaar. Er zijn er meer nodig. De daling is stopgezet, maar er zijn meer vergunningen nodig voor we op het niveau zijn dat de politiek wil.”

Uit cijfers van het CBS eerder dit jaar bleek dat er in 2020 69.000 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd.