verduurzaming

In 2020 heeft 51% van de Nederlanders aanpassingen ter verduurzaming van de woning gedaan of laten uitvoeren. Dit komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens die hun woning hebben verduurzaamd.

Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders. De helft van de Nederlanders heeft in 2020 de woning verduurzaamd. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan. Daarmee komt het totaal op bijna 16 miljoen duurzame aanpassingen in Nederland.

Energiezuinige verlichting

Drie miljoen huishoudens hebben energiezuinige verlichting in hun woning aangebracht. Daarmee is dit de meest toegepaste verduurzaming aan woningen in Nederland. Daarnaast is bij een op de vijf (21%) woningen de verwarming en bij 16% de isolatie van de woning verduurzaamd. In mindere mate neemt men waterbesparende maatregelen (12%) of maakt men de ventilatie van de woning duurzamer (5%).

Bron: Multiscope

Comfortabeler wonen

27% van de huishoudens verduurzaamt de woning omdat ze comfortabeler willen wonen. Financiële motieven spelen ook een grote rol bij de keuze voor verduurzaming. 26% wil namelijk de energierekening verlagen en 21% ziet het als een goede investering in de woning. 20% kiest voor verduurzaming wanneer er al aanpassingen aan de woning moeten worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.

Het rapport Duurzaam Wonen naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie, is te bestellen via de website van Multiscope. Het onderzoek werd uitgevoerd door Multiscope in samenwerking met Rutger de Haan.

Wegens populariteit besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eerder dit jaar de subsidiepot voor de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) op te hogen van €70 miljoen naar €100 miljoen.

Ook op de hypotheekmarkt is de populariteit van verduurzaming merkbaar. Eind vorig jaar hadden ruim 6.200 hypotheekadviseurs de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gevolgd.