Niet in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, maar in Schiedam kunnen woningbeleggers het hoogste rendement halen. Dat meldt het FD.

Niet in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, maar in Schiedam kunnen woningbeleggers het hoogste rendement halen. Dat meldt het FD.

In de zoektocht naar rendement verruimen beleggers hun horizon. Waren eerst de grote steden geliefd, nu worden randgemeenten steeds interessanter, blijkt uit nieuw onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Het aandeel woningbeleggingen buiten de vier grote steden is de laatste drie jaar gestegen van 58 naar 69 procent.

Waterland, Ronde Venen, Amstelveen, Bunnik en Landsmeer, alle gelegen in de buurt van grote steden, zijn ook volgens een analyse van vastgoedadviseur Savills interessant voor beleggers. “Dat is vooral ingegeven door de woningkrapte en relatief hoge inkomens daar”, zegt Jordy Kleemans hoofd research & consultancy van Savills.

Ook Schiedam profiteert van deze vlekwerking. Van oudsher is het een gemeente van havenarbeiders met veel sociale woningbouw. Maar steeds meer Rotterdammers die de stad te duur vinden worden, weten de buurgemeente te vinden. Beleggers reageren op deze beweging.

Makelaar Bep Odems van Dupont ERA Makelaars merkt dat de gemeente sinds twee jaar in trek is bij particuliere investeerders. “Op de bank krijgen ze geen rente dus kopen ze appartementen. Tot een jaar geleden voor maximaal 100.000 euro, nu gaan ze tot 150.000 euro.”

Huurwoningen gewild 

Ook huurwoningen zijn de afgelopen jaren een bijzonder populaire investering dankzij de lage rente en de krapte op de woningmarkt. Durfinvesteerders en institutionele beleggers uit binnen- en buitenland kochten grote portefeuilles. Dit jaar is al bijna 4 miljard euro geïnvesteerd in huurwoningen. Maar ook particuliere beleggers kopen steeds vaker woningen op om ze te verhuren. In de steden nemen ze al snel 10 tot 20 procent van het aantal transacties voor hun rekening. 

De felle concurrentiestrijd om huurwoningen heeft de prijzen van vastgoed in de grote steden fors opgedreven, wat de aanvangsrendementen (huur in het eerste jaar, gedeeld door de prijs) drukt. In Amsterdam daalt het aanvangsrendement van goede huurwoningen volgend jaar naar 3 procent, verwacht Colliers.

Rendement gemeenten op een rij

Colliers zette voor 50 grote gemeenten het rendement van huurwoningen af tegen het risico. Het rendement wordt gevormd door de markthuren in het eerste jaar gedeeld door de aankoopprijs van het beste vastgoed. Om het risico te bepalen is gekeken naar acht factoren waaronder de huishoudensgroei, inkomensniveaus en de groei van de werkgelegenheid. Het laagste risico lopen beleggers in Amstelveen, het hoogste in Emmen. Schiedam is het lucratiefst met een aanvangsrendement van zo’n 6 procent voor het allerbeste vastgoed.

 

Bron: FD