Gratis Makelaar

De makelaardij zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat is de stellige overtuiging van start-up De Gratis Makelaar. Wie zijn woning via deze start-up verkoopt, kan rekenen op alle professionele verkoopbegeleiding, maar uiteindelijk betaalt de koper. Op den duur hoopt de start-up de diensverlening aan alle woonconsumenten gratis aan te bieden, en genoeg geld te verdienen aan doorverwijzingen aan toeleveranciers.

De makelaardij zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat is de stellige overtuiging van start-up De Gratis Makelaar. Wie zijn woning via deze start-up verkoopt, kan rekenen op alle professionele verkoopbegeleiding, maar uiteindelijk betaalt de koper. Op den duur hoopt de start-up de diensverlening aan alle woonconsumenten gratis aan te bieden, en genoeg geld te verdienen aan doorverwijzingen aan toeleveranciers.

Je woning verkopen en niets betalen aan je makelaar. Het is het nieuwe verdienmodel van De Gratis Makelaar. Mark Glas, mede-oprichter: “Door onze dienstverlening innovatief in te richten, kan elke woningeigenaar zijn huis bij ons helemaal kosteloos in de verkoop zetten. Daarbij garanderen we persoonlijke en professionele dienstverlening. Dit is een absoluut unieke propositie in de markt. We gaan een aardverschuiving veroorzaken binnen de makelaardij, let maar op.” De naam van de start-up is nog enigszins misleidend: de kosten van de onderneming worden voorlopig gedekt door de woningkoper.

Online bieden op woningen

In veel landen is het al gebruikelijk, maar in Nederland komt het nog niet veel voor: online bieden op een woning die te koop staat. “Juridisch getoetst en door brancheorganisatie VBO Makelaar goedgekeurd”, stelt Glas. “Dit maakt het verkoopproces van een woning volledig transparant. Je ziet namelijk precies wat er op een woning is geboden en iedereen kan meedoen. Wij combineren digitale technieken en slimme marketing met het organiseren van een Open huis. Deze werkwijze leidt tot de meeste aandacht voor de woning en de beste opbrengst.” 

Hoe werkt het?

Glas: “Wij doen de taxatie, leveren professionele fotografie, het inmeten van de woning volgens de NEN2580-norm, geven verkoopadvies, leveren raambord, posters en flyers en zorgen ook voor de juridische levering. En, heel belangrijk: we plaatsen elke woning op funda. Dat is toch het belangrijkste platform waar potentiële kopers komen. Het enige dat de verkoper zelf moet doen, is het begeleiden van de bezichtigingen. Wij kunnen dat uiteraard ook verzorgen, in welk geval we een kostendekkende vergoeding rekenen.”

Verdienmodel

De Gratis Makelaar rekent geen kosten aan de verkoper van de woning. Wel betaalt de koper van de woning een vast bedrag van € 1799,- aan veilingkosten. In de verkoopvoorwaarden wordt dit bedrag overigens omschreven als een door de verkoper verschuldigde courtage, die bij totstandkoming van een koopovereenkomst wordt overgenomen door de koper.

Glas: “Met deze prijsstelling hebben wij het scherpste tarief van Nederland voor deze kwaliteit van dienstverlening. En we willen het nóg goedkoper maken. Ons streven is om de kosten voor de koper stapsgewijs af te bouwen naar € 0,-. Dat doen we door goede afspraken te maken met leveranciers van energie, verzekeringen, hypotheken, etc. Wij laten de vergoedingen van deze partijen ten gunste komen van onze klanten. Zo wordt onze dienstverlening op termijn dus voor iedereen gratis.”

Actief in oververhitte markten

De traditionele makelaar is in het stenen tijdperk blijven hangen, meent Glas. “Kijk naar andere branches. Schade meld je tegenwoordig bij je verzekeraar via Whatsapp, bankieren doe je met je smartphone, een papieren treinkaartje is een chipkaart geworden. Het is de hoogste tijd om ook de makelaardij naar de 21ste eeuw te brengen.” De Gratis Makelaar omschrijft zichzelf als een collectief van professionals en is actief in Rotterdam. Binnenkort gaan ook in Amsterdam, Den Haag en Utrecht de virtuele deuren open.